Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Laktozsuz süt

Laktozsuz süt

Sütün doğal yapısında bulunan, süt şekeri olarak da adlandırılan “laktoz” bazı kişilerde rahatsızlık verebilir. Günlük yaşantımızda süt veya süt ürünü tükettikten bir süre sonra gaz, ağrı ve şişkinlik oluyor ise laktoz intoleransı olabilir. Doğuştan olabilen bu rahatsızlık ileriki yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Bağırsaklarda laktozu parçalayacak laktaz enziminin eksikliği bu sorunun temel nedenidir. Süt içtikten sonra bu sıkıntıları yaşayan kişiler laktozsuz süt ve süt ürünlerini tüketebilir.

Sütün içerisine “laktaz” enzimi ilavesi ile laktoz, glikoz ve galaktoza dönüştürülüyor. Bu sayede parçalanan laktoz bağırsaklarda kolayca emildiği için gaz ve şişkinlik sıkıntıları ortadan kalkıyor. (Laktozsuz süte katılan laktaz enzimi bir koruyucu veya hile amaçlı katılan bir katkı maddesi değildir.) Laktoz hassasiyeti olan kişiler laktozsuz süt ile yapılan dondurma, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini de rahatlıkla tüketebilir. Laktozsuz süt, diğer süte göre daha tatlı hissedilebilir bunun nedeni şeker ilave edilmesi değil, laktozun enzim ile parçalanmasındandır. (Laktozsuz sütten yapılan yoğurtta daha tatlımsı hissedilecektir. )

Laktoz hassasiyeti olan tüketiciler ürün alırken etiket okumaya özen göstermelidir. Çünkü direk süt ürünü almasalar bile almış oldukları ürününün içerisinde süt veya türevleri (süt tozu, peynir vb.)bulunabilir. Bu şekilde bir bileşeni olan ürünlerin ve süt ürünlerinin etiketinde kalın ve italik olarak “Alerjen bilgisi: Laktoz içerir” ibaresi bulunur. Laktoz hassasiyeti olan kişiler alışveriş listelerine laktozsuz süt, laktozsuz yoğurt ve peynir gibi ürünleri eklemeli.

Süt alerjisi ile laktoz intoleransı birbirine karıştırılmamalı. Bazen tüketicilerin süte (veya içerisindeki bir proteine) alerjisi olabilir. Laktozdan kaynaklanmayan, süt alerjisi de olabilir. Bunun çözümü için inek sütü yerine keçi sütü denenebilir. Bu tür sorunlarda uzman bir doktor ile görüşülmesinde fayda vardır.

Laktoz intoleransı veya laktoz hassasiyeti olarak da isimlendirilen; süt şekeri olarak bilinen “laktoz” dan kaynaklı sıkıntının tedavisi olmasa da bu sorun laktozsuz ürünlerin tüketimi ile çözülebilmektedir. Laktoz hassasiyeti olan kişiler beslenme listelerine laktozsuz ürünleri güvenle ekleyerek süt ve süt ürünü ihtiyaçlarını karşılayabilirler.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR