Kibar Özcan

Kibar Özcan

EVLİLİK TERAPİSİ NEDİR?

EVLİLİK TERAPİSİ NEDİR?

Evlilik ve ilişkilerde zamanla ilişkisel süreçlere yapılan yatırımlar azalırken bedellerin ve tarafların beklentilerinin arttığını gözlemlemekteyiz. Bu nokta evlilik birliği içerisinde yaşanan anlaşmazlıklara kapı aralar nitelikte…

Yaşanılan sorunlar minvalinde evlilikte olumsuz etkileşim döngüleri olarak adlandırdığımız kalıplar ortaya çıkar. Bu döngüleri belirleyen; kişisel, nesiller arası, kültürel, psikolojik, ekonomik, sosyal nedenler olabilir. Çünkü evlilik ve ilişki sorunları tek bir nedene indirgenemeyecek derecede birbiri ile etkileşim halindedir. Aslolan evlilik içerisinde yaşanan problemler de değildir. Birçok insan problemlere çözüm üreterek yola devam edebilirken, bazılarının da çözüm üretebilme gücünü bulamaması, partnerini sorunun varlığına inandıramaması, yaşadıkları sorunu çözümsüz olarak atfetmesi gibi nedenlerde olabiliyor.

Evlilik ve çift terapisi, bu çiftlere ilişkileri konusunda kılavuzluk yaparak süreç içerisinde kendilerini zorlayan durumları, ilişki içerisinde yaşadıkları bireysel sorunların kaynağını bulmaları hususunda yardımcı olacaktır. Evlilik terapisi, duygusal ve ruhsal açıdan zorlayıcı olan süreçlerde, kişilerarası çatışmayı çözme ve romantik ilişkileri geliştirme fırsatı sunar. Çiftlerin sorunlarını anlamlandırmasını sağlayarak bağlarını güçlendirmek, romantizm ve erotizm yaşamak, ilişkilerini canlı tutmak için terapi yardımcı olacaktır. Evlilik terapistinin, romantik bir ilişki içinde yer alan iki kişiye var olan ilişkilerini anlama, çatışmalarını çözme ve ilişki memnuniyetlerini arttırmaları konusunda destek olduğu özel bir psikoterapi türüdür. İlişkilerde yaşanan; aldatma, iletişim sorunları, kök aile etkisi, bireyselliğin ilişki içerinde yok olması gibi mevcut sorunları çözmek, yoğun stres ve üzüntü yaşanılan durumlarda çiftlerin bu süreçlerde gelecek zarardan en az şekilde etkilenmesini sağlamak amacıyla başvurulabilecek bir terapi türüdür de denilebilir.

Terapi sürecinin verimliliğini arttıracak en önemli etken ise çiftlerin ilişkilerini onarma isteğidir. İlişkilerini onarma isteğine sahip çiftler, kendilerini empati ile dinleyecek ve objektiflikle yaklaşacak bir terapist eşliğinde sorunları çözme yolları bulmayı, olaylara karşı farklı bakış açıları geliştirmeyi, sağlıklı bir zeminde iletişim kurma becerisini, kısaca evlilik olayları farkındalığını sağlamayı elde edebileceklerdir.

Evlilik ve çift terapisi uygulamaları, olumsuz etkileşim döngülerini, olumlu etkileşim döngüleri haline getirebilmek için büyük oranda fayda sağlayacaktır. Terapi yardımı almak, sadece ilişkinize değil sizlere de iyi gelecektir.

SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR