Kibar Özcan

Kibar Özcan

AŞKTA BAĞLILIK VE BAĞIMLILIK

AŞKTA BAĞLILIK VE BAĞIMLILIK

İlişki kurmak, bağ oluşturmak her canlı için temel ihtiyaçtır. Bağ kurmak en az yemek,içmek,üremek, güvenlik kadar önemlidir. Var oluşumuzu bir başkasının varlığında anlamlandırmamıza ve kendimizi orada yaratılan tema içerisinde de tanımlamamıza olanak sağlar.

Bağ kurma durumunun en yoğun yaşandığı dönem ve hatta başladığı dönem bebek-bakım veren arasında kurulan ilişkidir. Eğer bebeğin temel ve duygusal ihtiyaçları düzenli ve istikrarlı şekilde karşılanıyor ise güvenli bir bağ oluşmaya başlar. Kurulan bağ sevildiğini, değerli olduğunu hissettirir. Bakıma yoğun oranda muhtaç olunan bu dönemde bağın çok kuvvetli olması gereklidir. Fakat büyüdükçe, kendi başına yapabildiği şeyler arttıkça, çevresindeki diğer insanlarla ilgilenmeye başladıkça azalması olağandır. Gelişen çocuk için bu dönemden sonra artık sadece bakım vereniyle değil, dış dünya ile de kuracağı bağ önemli bir ihtiyaç halini alır. İnsan hayatı boyunca yeni bağlar ve ilişkiler geliştirmeye ihtiyaç duyar.

Bakım veren kişiyle kurulan yoğun bağ gibi aşk ilişkisindeki bağ da yoğundur. Aşk ilişkisindeki bağlılık aynı anda güçlü bir kaybetme korkusunu da beraberinde getirir. Kişiler sevilen kişiden uzak olmak veya ondan başka bir şeyle meşgul olmak noktasında zorlanabilir. Bağlılık aidiyet duygusu ile ilgili iken bağımlılık ise; kaybetme korkusuyla ilişkilidir. Dikkat edilmesi gereken konu, sağlıklı bir bağlanma ile bağımlılık arasındaki fark…

Kişi eğer hayatının diğer alanlarından uzaklaşıyor, ayrı kaldığında şüphe ve korku duyuyor, sürekli bir kontrol etme alışkanlığı oluşturuyor, yanındayken mutlu ayrıyken çok mutsuz ve hayatı karşı tarafın varlığına bağlı ise bağımlılık geliştirmiş oluyor. Yaşadığınız aşk ilişkisi sık sık “o olmadan yaşayamam, her şey ona bağlı” gibi bir his oluşuyorsa kendi ihtiyaçlarını unutturuyorsa, sadece karşı tarafı memnun etmek için uğraşıyorsa bu bağlılık bir bağımlılık düzeyinde yaşanıyor demektir.

Yaşamda her şey bir denge zeminine oturmalıdır. Hayal edilen ve olan arasındaki fark burada oluşur. Tüm benliğinizi bir başkasının varlığına adamış olmak hem sizi hem karşı tarafı uzun vadede memnun etmeyecektir. Kurulan tüm ilişkilerde önemli olan şey her duygusal bağa yer açmaktır. Tek bir bağ kurmak sizi yorarken tüm aidiyet alanlarında kurulan bağlar sizi güçlendirecektir.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR