Kibar Özcan

Kibar Özcan

Antisosyal kişilik bozukluğu ve asosyallik

Antisosyal kişilik bozukluğu ve asosyallik

Antisosyal kişilik bozukluğu bir psikolojik rahatsızlıktır. En sık bilinen halk arasındaki adı ile psikopatlık... Asosyallik ise sosyal olmamaktır, bir kişilik özelliğidir içe dönük olmak gibi fakat sosyal fobi ya da kaygı bozukluğunun temelinde yatan bir kişilik özelliği olabilir. İkisi birbirine karıştırılan kavramlar olsa da bu kavramlar arasında farklar vardır.

Asosyal aslında çoğu kişinin kullanmaya çalıştığı anlamıyla sosyal olmayan bireyleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Asosyal bireyler genellikle durumlarından memnunlardır, daha az insanla temasta olmak onların tercihidir diyebiliriz. Bu tercihi yaşadıkları hayatla, aileleriyle, geçmiş sosyal ilişkileriyle açıklamak mümkündür. Çok kişiyle iletişimde olmayıp bu durumdan memnun da olmayan bireyleri çekingen olarak tanımlayabiliriz. Bu bireyler yargılanacaklarından, kabul görmeyeceklerinden, istenmeyeceklerinden ya da reddedileceklerinden duydukları kaygı ile isteseler dahi sosyal ortamlara çok fazla katılım gösteremezler. Bu durumun bir diğer nedeni de gelişmemiş iletişim becerilerinden dolayı olası iletişim hatalarından duydukları kaygıdır.

Antisosyal yani toplum dışında kalan ya da diğer bir yaygın kullanım ismi ile psikopat ise en kısa tanımıyla başkalarının haklarını umursamayan, başkasına zarar vereceğini bilse dahi kendi çıkarı için yalan söyleyen, düşünmeden davranışta bulunan, birlikte olma durumlarında iletişim şekli ve organizasyon becerisi düşük olan bireyler için kullanılmaktadır.

SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR