Prof. Dr. Kenan Peker

Prof. Dr. Kenan Peker

Bayramlarımızı özüne uygun yaşayalım

Bayramlarımızı özüne uygun yaşayalım

Güzel ülkemin şanlı tarihine bakın!

Malazgirt Zaferi, Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı!

İşte bunun içindir veryansın etmem. Yazık etmeyelim Rabbim'in bize bahşettiği değerlere..  Milli ve dini bayramlarımıza gereken hassasiyeti gösterelim.

Yılda iki sefer dini olarak bayramımız var ama günümüzde dini yönden aslına uygun olarak kutlanmıyor.

Bayramlar büyüklerin ellerini öpmek küçükleri sevindirmek içindir. Bizim geleneğimizde dini bayramlarımız aile bağlarını ve dostlukları güçlendirdiği için ailemizle birlikte geçirmek vardır.

İki- üç nesil aile efradının bir araya gelmesi, kucaklasmasi, bayram coskusunun hissedilir bir sekilde yaşanması, bu dünyadan göcenlerin hatırlanması, mezarlıklara gidip geçmişlere dua edilmesi, dargınlıkları ortadan kaldırılması, küskünlerin barışması,  müşkül ve yardıma muhtaç insanların ziyaret edilmesi, onlara yardım eli uzatılması, ikramda bulunulması dost, ahbap ve büyükler ziyaret edilmeli, uzakta olanlara ise mesaj ve telefon yoluyla ulaşılmalı, ziyarete gelenlere ikramda bulunulmalı.

Ayrıca Sıla-i Rahim yapmak suretiyle mekân değiştirmek efendimizin bir tavsiyesi. Çünkü Sıla-i rahim, merhameti, sevgiyi bize en yakın olandan başlamak üzere bütün insanlara ulaştırmanın adıdır.

Dini bayramlarımızın tatil günleri gibi algılanması ve değerlendirilmesi toplumda kültürel yozlaşmaya neden oluyor. Büyükleri ve yakınları dolaşmaktan uzaklaşıp, bayram günlerini tatil mekânlarında geçirmenin yanlış olduğuna inanıyorum. Geleneklerimize, örf ve adetlerimize uymuyor.

Dostları, büyükleri, akrabaları ziyaret edip büyüklerin ellerinden öpmeliyiz. Bunlar geleneklerimizde çok önemli bir yer tutuyor. bayramların değerini kıymetini bilmemiz gerekiyor.

Büyüklerin ellerinin öpülmesi, bayram günlerinde büyükleri karşı sevgi ve hürmet açısından önemlidir. Büyüklerde küçükleri cesaretlendirmeli, sevgi gösterisinde bulunmalı, harçlık vermesi ve onları bayram konusunda şuurlandırmalıdır.

Bayramlarımızı sadece tatil ve eğlenmek için ayrılmış bir gün gibi gösterip o içimizdeki mili ve dini coşkuyu köreltmek ve dolayısıyla yavaş yavaş tarih bilincinin, akraba ziyaretinin, kültürünün yok olmasına müsade etmeyelim...

Tabii ki bayramlar tatil zamanları değildir.Ama kapitalist ekonominin diretmesi olarak bayram eşittir tatil o kadar yerleşti ki sanki doğal olan buymuş gibi algılanıyor. Tatil algısı kapitalizmin bir dayatmasıdır.

Artık hangi bayram olduğunu bile sormadan kaç gün tatil olduğunu ve hangi otelde indirim olduğunu sorar hale geldik ne yazık ki!

Bayramı ziyaret değil, tatil köylerinde geçirme günü olarak adet haline getirilse çocuklarımız ve gençlerimiz bu günleri tatil günü olarak algılayacaktır.

İnsanların coştuğu, saygı ve sevgi gösterdiği, sevinç vesilesi olan bayramlarımızda müslümanların kaynaşması, hal hatır sorması, fakir fukaranın, hastanın, yetimin ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir. Çünkü Müslümanlar arasındaki yardımlaşma hissinin en üst noktaya çıktığı bir zaman dilimidir.

Ama her bayram Arefe'sinde olduğu gibi yine müslümanlara bitmek bilmeyen zulüm ile kahroluyoruz.

Kocaman bir ateş. Buna sessiz kalmak, vahşete ortak olmaktır. Orantısız güç kullanımına sessiz kalmayalım

Arakan'da ölüm çığlığı var. Müslümanlar öldürülüyor.

Dünya sessiz, müslümanlar sessiz. Zulüm ile abad olunmaz.

Allah'a şükür ki; müslüman olduğumuzu ve müslüman bir ülkede yaşıyor olduğumuzu bilen, yaşayan ve yaşatmaya çalışan bir dünya liderimiz var. Başkan'ımız Recep Tayyip Erdoğan'a rabbimiz sağlıklı ve hayırlı uzun ömürler versin. Son 15 yıllık Türkiye tarihinde mevcut hükümetimiz sayesinde özümüze dönme çalışmalarına gereken önem ve hassasiyet var.

Mübarek Kurban Bayramı hürmetine, Kâbe ve Medine'de yapılan dualar hürmetine Müslüman göz yaşını dindir ve yardım et Allah'ım.

Kurban Bayramı'mız öncesinde bildiğimiz kurbanlık kesim yanlışları, kurbanlıklara eziyet, kaçan kurbanlıklar, kurban kesiminde meydan gelen küçük kazalar görmek istemiyorum. Denetimler ve hassasiyetler artırılsın inşallah.

Bayram vesilesi ile yola çıkacakları daha dikkatli araç kullanmaya davet ediyorum.

Yaşam haritamızda önemli bir belirleyiciliği olan bayramlarımızın özüne dönük anlamıyla yaşanması dileğiyle; hepimizin, hepinizin ve tüm müslüman aleminin  Mübarek Kurban Bayramını şimdiden en kalbi duygularımla kutluyor, barış, huzur, sevgi, saygı ve kardeşlik dolu bir bayram diliyorum. Sizleri emanetleri zayî etmeyen Allah’a emanet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Kenan Peker Arşivi
SON YAZILAR