Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Yasalar mantık dahilinde uygulanmalı

Yasalar mantık dahilinde uygulanmalı

Yasalar mantık dahilinde uygulanmalı

Polis uygulama yapıyor. Bir aracı durduruyor. Araçta tek başına bir şahıs var. Şahıs maskesini takmamış. Polis neden maske takmadığını soruyor. Vatandaş da “araçta tek başımayım, başka kimse yok, araçtan inersem takacağım” diyor. Polis “olmaz, araçta tek de olsan takacaksın” diyor. Ve bu tartışma uzuyor…

Vatandaş zaten pandemi sürecinde çok sıkılmış durumda. Bir taraftan ekonomik sıkıntıları, bir taraftan iş ile ilgili sıkıntıları, bir taraftan pandemi ile ilgili gerginlik ve endişesi iyice kendisini baskı altında hissetmekte. Bir de olur olmaz, mantığa aykırı bir biçimde, kontrollerle sıkıştırmak maalesef sonuçta üzücü durumlar ortaya çıkarabilir.

Bir vatandaş tek başına özel otosunda seyahat ediyorsa neden maske takmalı? Veya bir vatandaş eşiyle birlikte özel otosunda seyahat ederken maske takması neden zorunlu olmalı? Karı-koca beraber aynı yatağı paylaşacaklar, ardından sabah kalkıp özel otolarına binip giderken “siz maske takın birbirinize virüs geçebilir” demek ne kadar akla ve mantığa uygun acaba?

Yasaların, kanunların muhakkak ki bir dayandığı nokta olduğuna inananlardanım. Mesela hiç unutmuyorum bir subay büyüğümüzden dinlemiştim: Askeri kışlalarda ekmek fırınları olur. Bu ekmek fırınlarında hazırlanan tepsiler fırındaki yerlerine yerleştirilir, daha sonra kapısı kapanır ve fırın yanar, ekmekler “dönerek ısınma” sistemiyle pişirilir. Normal özel fırınlarda bu ekmek fırının iç tarafında bir kapı açıp-kapama kolu olmaz. Dışarıdan açılır ve kapanır fırının kapısı. Ama Askeriye’deki fırınlarda içeriden de bir kol vasıtasıyla açılıp kapanması sağlanmıştır. Normalde mantıken baktığımızda hiçbir anlam verilmez. Yani “sanki içeride pişen ekmekler kapının kolunu açıp dışarıya mı çıkacaklar” diye düşünülür. Ama bu subay büyüğümüzün anlattığına göre geçmişte bir asker ısınmak için gece fırının içerisine giriyor. Daha sonra orada uyuyup kalıyor. Sabah gelen ekmek yapacak asker de bunun farkında olmadan fırını yakıyor ve maalesef can kaybı yaşanıyor. Ondan sonra da böyle bir önlem alınarak içeriden de kapı kolu yapılıyor.

Yani her kanunu, kuralı bir mantığa dayandırmak gerekir diye düşünüyorum. Ama pandemi kontrolü yapacağım diye tek başına giden adama ya da eşiyle özel otosunda yolculuk yapan adama maske sormanın bir mantığı gözükmüyor.

O nedenle güvenlik güçlerimiz, muhakkak ki bu pandemi sürecinde çok daha fazla ve çok daha tehlikeli bir iş yapıyorlar. Ama yine de bu hizmetleri zaten vatandaşın güveni ve rahatı için yaparken, aynı derecede bu güvenlik ve rahatı arkada bırakacak davranışlar içerisinde olmamalı.

Eğer herhangi bir yerde hatta açık havada şayet maskesiz bir vatandaş görürse sorgusuz sualsiz uyarısını yapıp, cezasını kesmelidir. Ancak nasıl ki vatandaş evinde ailesiyle otururken gelip maske sormuyorsa, aynı şekilde vatandaşın özel otosunda, ailesiyle veya tek başına yolculuk yaparken maske sormaması daha doğruymuş gibi geliyor.

Yasalar ne kadar mantığa uygun olursa o kadar uygulanması kolay ve yerinde olur. Ama mantığa uyduramadığınız bir yasayı uygulamanız cezayla birle zor olur.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR