Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Vatandaşı bilgilendirmek şart olmuştur

Vatandaşı bilgilendirmek şart olmuştur

Vatandaşı bilgilendirmek şart olmuştur

Pandemi süreci başladığından bu yana inanın hem kendim hem ailem olarak çok dikkatli ve hijyen bir süre geçiriyoruz. Mesela 2.sınıf öğrencisi oğlum dışarı çıkmaktan, yaşıtı arkadaşlarıyla oynamaktan bile imtina eder hale geldi.

Geçtiğimiz haftalarda bir Antalya, bir İstanbul ve bir Erzurum ziyaretlerim oldu. Bu üç ilde de ortak gördüğüm durum, bu illerde pandemi önlemlerine çok önem verilmediği oldu. Yani şöyle düzelteyim en azından Konya halkı kadara önem verilmediğini gördüm. Hatta Antalya’da şimdi var mı bilmiyorum ama gittiğim dönemde maske takma zorunluluğu da yoktu. Bu üç ilde de gördüğüm, Konya kadar kontrollü ve uygulayıcı iller olmadığı idi. Ama her ne hikmetse üç il de pandemi konusunda Konya’dan iyi durumda idi. Bu durumun mantıkla açıklanacak bir yolu maalesef yok.

Bakan açıklıyor: Konya dikkat etmeli. Ak Partili vekiller açıklıyor: Konya dikkat etmeli. Valilik, belediyelerimiz, Sağlık Müdürlüğü açıklıyor: Konya dikkat etmeli. Ve de hiç itiraz kabul etmiyorum, diğer illerle kıyaslandığımızda biz Konyalılar bu kurallara en fazla riayet edenleriz. Ama burada en büyük sıkıntı sanırım yeterince ve güvenilir bilgiye ulaşamıyoruz.

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş bir açıklama yapıyor. Diyor ki; “Konya’da günlük vaka sayısı 500 oldu”. Yani günlük vaka sayısı 500 ise aylık 15 bin demektir. Bu sadece Konya için… Ve bu veriyi doğru kabul edersek, inanın çok endişeli günler geçirmemiz lazımdır. Tedirginlik had safhada olması lazımdır. Ve toplumu bir paranoyanın içerisine atmış oluruz.

Zaten yediden yetmişe bir korku ve panik içerisinde hastalığa yakalanmamayı düşünmekle vaktimizi geçirirken, Milletvekili Yokuş’un bu açıklaması bu korku ve panik düşüncesini inanıyorum ki çok daha fazla arttırmıştır

Peki, buna karşılık Konya’yı yönetenler ve bu rakamların doğrusunu en iyi bilenler neler yapıyorlar? Konya’nın yeni Valisi göreve başladı. (Tanışmak nasip olmadıysa da zaman zaman haberleri geliyor.) Vali Bey’den bu konuda bir açıklama duyamıyoruz. Vali Bey açıklama yapmıyor, onun yerine en azından İl Sağlık Müdürü, bu açıklanan rakam doğru mu yanlış mı bunu söylemeli. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı hem ilin yöneticisi hem de siyasetin temsilcisi olarak bir açıklama yapıp, Sayın Yokuş’un açıklamasının doğru veya yanlış olduğunu belirtebilir.

Hiç kimseden ses çıkmıyor. Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş “günlük 500 vaka sayısı var” diyor. Sosyal medya doğruydu-yanlıştı diye yıkılıyor. Konyalı vatandaş büyük bir tedirginlikle olayları izliyor.

Bu durum, diğer siyasi açıklamalar gibi değildir. Önemlidir. İnsan sağlığını ilgilendirmektedir. İnsanların çevrelerinde eşleri, dostları, akrabaları, yakınları, tanıdıkları ölmektedir. Ve bu ölümler artık toplumsal bir paranoyaya doğru, toplumu götürmektedir. Bir de “kendi egosunu tatmin için” TV’lere bilim adamı sıfatıyla çıkan şovmenleri dinleyince, vatandaş iyice allak bullak olmaktadır.

Bu vatandaşı bilgilendirmek, rahatlatmak ve gerçekleri anlamasını sağlamak şehrin yöneticilerinin görevidir.

Eğer Fahrettin Yokuş doğru bir açıklama yaptıysa, mesela 31 Ağustos’ta Konya’da okul açmak akıl karı değildir. Düğünleri, eğlenceleri, konserleri vb toplu fiilleri derhal yasaklamak gerekmektedir. Yani kısacası, Milletvekilinin açıklaması doğru ise bu alınan önlemler çok yetersiz ve derhal düzenlenmeye muhtaçtır.

Yok, eğer Milletvekilinin açıklaması yanlış ise o zaman doğrusunu açıklayıp, milletvekilinin insanları tedirgin edecek böyle açıklamalardan men edilmesi sağlanmalıdır. Ama bunun gerek önleminin, gerekse doğru veya yanlış olmasının seçimini ve belirlemesini vatandaşa bırakmamak gerekmektedir.

Zaten tedirgin olan halk daha fazla “iki arada bir derede” kalmamalıdır.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR