Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Vakalar ve sema soytarılığı

Vakalar ve sema soytarılığı

Bir haftalık bir aradan sonra Pazar günü itibariyle görevimizin başındayız. Aslında gazetecilik mesleğinde 1 haftalık tatil oldukça uzun bir tatildir. En son ne zaman böyle uzun bir tatil yaptığımı inanın hatırlamıyorum bile… Ama tabii ki gündem de bu arada hiç durmadı ve www.anadoludabugun.com.tr ve www.anadoludabugunspor.com sitelerimiz için yine görevlerimizi sürdürmeye devam ettik.

Bana, “bu bir haftanın konusu neydi?” diye sorarsanız vereceğim cevap “karşımızdakinin pandemi kurallarına uymaması” konusudur. Yani “biz muhakkak uyuyoruzdur ama başkaları kesinlikle uymuyordur.” konusu derim.

Kurallara kim uyuyor kim uymuyor onu bilmem ama şu bir gerçek ki, turizm sezonunun başlamasıyla bir anda düşen vakalar, şimdilerde yavaş yavaş artışa devam ediyor. Ve sanırım turizm sezonun bitmesiyle birlikte de sayılar tekrar yükselecek ve tekrar vatandaşların kapanması gerekecek. Tabii bu saatten sonra nasıl kapatılacak o da başka bir muamma…

Aslında burada ilginç olan şudur: Kademeli olarak açıldığımız dönemde sadece ülkede yüzde 10 gibi bir kesim aşı yaptırırken, vaka sayısı azalırken; her ne hikmetse yüzde 50’den fazla aşılama yapıldığı bu dönemde vaka sayılarının artması da ayrı bir merak konusudur.

Bayram tatili süresi içerisinde KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak’ın bir açıklaması vardı. Karabacak “Zorlu bir süreci esnaflar olarak bizler daha yoğun yaşadık. Ekonomik olarak yıprandık. Bir kapanmayı daha kesinlikle kaldıramayız.” Dedi.

Bir taraftan vaka sayıları artıyor. Bir taraftan Bakan Koca’nın açıklamasına göre 20 milyonun üzerinde aşı olmayan vatandaşımız var. Bir taraftan sokakta tedbirler ortadan kalkmış durumda ve de diğer tarafta da esnaf geçirdiği zor günlerin üzerine tekrar bir kapanmayı kaldıramayacağını söylüyor. Hadi gelin işin içinden çıkın!

Bence turizm sezonu öncesi açılmaya gidilmemeliydi. Vatandaşlar olarak bu açılmaya hazır değildik. Aynen bundan sonraki süreçte bir kapanmaya hazır olmadığımız gibi. Şimdi Devlet bir politika belirlemeli ve bu politikasını da uygulamalıdır. Eğer önlem alması gerekiyorsa hemen şu anda almalıdır. Aksi halde, turizm sezonunu bitirip, önlem almaya kalkması belki turizm şirketlerinin hoşuna gidebilir ama vatandaşın hoşuna gitmeyecektir.

Aynı şey eğitim için de geçerlidir. Devlet, eğitim konusundaki politikasını da şimdiden belirlemelidir. Okullar yüz yüze mi eğitim yapacak, açılacak mı, kapanacak mı, bunu belirlemelidir. Geçen seneki gibi “bir yüz yüze yapalım, bir uzaktan yapalım, bir açalım, bir kapatalım” gibi saçma sapan “eğitim kıyıcılığı” yapmamak lazımdır. Ya da başta her şeyi normal başlatıp, özel okullara kayıtları toparlayıp ardından da birkaç hafta sonra yüz yüze eğitim olmadı, “online” yapacağız, o da olmadı, haftada iki gün yapacağız olmazsa bir kapatıp bir açacağız diye vatandaşları mağdur etmemelidir.

Böyle belirsizlikler içerisinde sadece küçük bir kesimin memnuniyeti üzerine politika üretmek vatandaşın Devlet’e karşı güvenini de azaltacaktır. 

Haftanın bir konusu da sema gösterisi konusuydu. Bir “aklı evvel”, semazen kıyafeti giyerek, orasına burasına ışıklandırmalar yaparak, bir gösteri yapmış. Bunun, Mevlana kenti Konya’daki adı soytarılıktan başka bir şey olmaz.

Tabii ki olay açığa çıkar çıkmaz Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay olayla ilgili yasal işlem başlatılacağını hemen açıkladı. Ancak bence bu yeterli değildir. Öncelikle bu aklı evvelin kim olduğu belirlenmelidir. Aynı zamanda bir düğün olduğu söylenmektedir. Kimin düğünü olduğu belirlenmelidir. Ayrıca bu organizasyonu yapan şirket, dernek veya vakfın hangisi olduğu da belirlenmelidir. Kısacası bu durumun arkası ortaya çıkarılır ve de afişe edilirse bundan sonrakilerin önüne geçilmiş olur. Çünkü biliyoruz ki, kendi bünyesinde semazen yetiştiren ve bu tür organizasyonlarda para kazanmak için bu semazenleri kullanan birçok dernek, vakıf veya organizasyon şirketi olduğunu; bunu engelleyemediğimiz müddetçe bu tür haberlerle Mevlana Hazretlerinin kemiklerini sızlatacağımızı unutmamalıyız.

Bu tatilde Anadolu’da Bugün Gazetesi camiası olarak acı bir olay yaşadık. Gazetemizin genel yayın müdürlüğünü yapan Mustafa Ekmekcioğlu’nu arife günü kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Uzun süredir rahatsızlıklarıyla uğraştığı için zaman zaman kendisini evinde ziyaret ederek görüşüyorduk. Arife günü de ziyaretine gitmiştim ama maalesef kendisiyle görüşememiştim. Gece öğrendik ki kalp krizi geçirmiş. Allah rahmet etsin.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR