Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

 Ukrayna, Rusya ve Türkiye

 Ukrayna, Rusya ve Türkiye

Hani hep konuşuyoruz ya, ülkede takım tutar gibi parti tutarız diye, Rusya Ukrayna savaşında aslında dünyada da bu durumun farklı olmadığı ortaya çıktı. Yani Amerikancı olanlar Ukrayna’dan yana, demokrasiden yana olanlar da Rusya’dan yana bir görüntü çizdiler. Bu durum basında da farklı olmadı. Amerikancı olan ve ABD’den bir şekilde nemalananlar Ukrayna’nın ne kadar mağdur olduğunu, Rusya’nın da “cani” olduğunu ortaya koymaya çalıştılar.

Ama Rusya-Ukrayna savaşını ezbere yorumlamamak lazım. Öncelikle savaşların hiçbir normal gösterilecek tarafı yoktur. Ancak maalesef her zaman birileri çıkıp bir takım menfaatler uğruna bu savaşları başlatmakta bir sakınca görmemektedirler.

Daha evvel yazmıştım. ABD, NATO’ya alma bahanesiyle Ukrayna Cumhurbaşkanı’na tabiri caizse istediklerini yaptırtmıştı. NATO üyesi olmamasına rağmen birçok yere asker gönderen Ukrayna aslında barış için değil savaş için uğraşan bir devlet oldu. Ukrayna, daha sonra ABD’nin NATO aracılığıyla doğuya doğru genişlemesine alet oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askerî operasyonun amacını “NATO’nun doğuya genişlemesini” ve “NATO kuklası, Neo-Nazi hükümetini durdurmak” olarak açıkladı. Bunun üzerine Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’ya operasyonun amacının NATO’nun doğuya genişlemesini ve NATO kuklası neo-nazi hükümetini durdurmak olduğunu açıkladı.

Putin savaş başladıktan sonra yaptığı açıklamada “Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti yetkililerinin, Kiev'in askeri saldırganlığını püskürtmek için yardım talebinde bulunduğunu, bunun üzerine de Rusya'nın askeri operasyon başlattığını söyledi. Rusya’nın isteği başından beri de belli aslında; Ukrayna’nın tarafsız olması ve de ABD’nin istediği silahların konuşlandırılmasının reddedilmesiyle ilgili.

Ukrayna tüm bunlara karşı hala “NATO”dan savaş yardımı istiyor. Mayınlarını sağa sola saçıyor. Ve barışı değil savaşı konuşmaya devam ediyor. Aslında Ukrayna Devlet Başkanı gibi insanların yaptıkları ufacık hatalar bile yeri geliyor çok büyük sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. İşte başıboş, serserice Karadeniz’de dolaşan Ukrayna mayınları bir savaş sebebi değil mi aslında?

Bu savaş Ukrayna halkına eziyet olduğu gibi aynı zamanda tüm Dünya için de üzüntü verici görüntülere sebep oluyor. Aynen Yugoslavya’da, Bosna’da, Libya’da, Irak’ta, Afganistan’da, Suriye’de ve ABD’nin güya barış için gittiği her yerde olduğu gibi…

Burada bir an önce Ukrayna Devlet Başkanı’nın ülkesinin çıkarları ve barış yönünde kararlar alarak savaşın bitmesi için gereğini yapması şart gözükmektedir. Eğer hala ABD adına düşünüp, NATO’ya üye olacağım kafasıyla siyasetine devam ederse tüm dünya için bir tehlike olmaya devam edecektir.

Gelelim Türkiye’nin bu işteki konumuna; Devlet bu durumu o kadar iyi idare etmiştir ki hem Ukrayna hem de Rusya açısından gayet yerinde kararlar alarak en sonunda müzakerelerin görüşüleceği yer noktasına gelmiştir. Bu yönüyle bunu bir dış işleri başarısı olarak almak en doğrusu olacaktır.

Dost olduğumuz iki ülkenin birbiriyle savaşmasında alınabilecek en doğru kararları alarak, iletişimimizi gayet yerinde tuttuk. Konu düşünülürken bu durum da göz ardı edilmemelidir.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR