Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Önümüzdeki gündem

Önümüzdeki gündem

Bu haftanın baş konusu ne olursa olsun ekonomi olacaktır. Yani HDP’nin kapatılma talebi ve Merkez Bankası Başkanın görevden alınarak yerine yenisinin atanmasıyla başlayan süreç, ekonomide haftanın konusu olacaktır.

HDP’nin kapatılması gereken bir parti olduğunu her fırsatta söylüyorum. Muhakkak ki hiçbir ülke terörle işbirliği halindeki bir siyasi partinin siyaseten yaşamasına izin vermez. Ancak Şu da bir gerçek ki; Uluslararası ilişkilerde PKK’nın terör örgütü olduğunu ve HDP’nin de, PKK terörünün siyasi uzantısı olduğunu anlatabilecek bir lobicilik faaliyeti şarttır. Bu olmadığı veya eksik olduğu müddetçe parti kapatma girişiminin antidemokratik bir tavır olmadığını Dünya ülkelerine anlatmamızın imkanı yoktur. Aynı şekilde 20 ayda 4’tane Merkez Bankası Başkanı değiştirirsek bunu da “küresel yatırımcıya” anlatabilme imkanımız yoktur. Gerek uluslararası ilişkilerde gerekse yatırım yapacak sermayeye izah edemediğimiz konular ülkemize ekonomik manada geri dönüş yapacaktır.

Tabii ki bugün Ak Parti Genel Kongresi yapılmaktadır. Ak Parti Kongresinin yansımaları büyük ihtimalle gelecek haftanın konusu olacaktır. Ak Parti Kongresi’nde parti yönetiminde değişiklik olacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Tabii ki genel başkan yardımcılarının değişeceği kulislerde konuşulmaktadır. Ancak bu konuda Konya’yı çok etkileyecek bir durum olacağı kanaatinde değilim. Bu seçilecek yönetim partiyi genel seçime götürecek yönetim olacaktır. Dolayısıyla burada seçilecek yöneticiler halkın içerisinde rahatlıkla karşılık bulabilecek isimlerden oluşması gerekmektedir.

Ayrıca bakanların değişeceği de dün Mahir Ünal’ın açıklamasından anlaşılmıştır. Tabii ki bu duruma, yeni sistemde “kabine değişikliği” olarak bakmak doğru değildir. Çünkü artık ortada bir kabine yoktur ve sadece Cumhurbaşkanı’nın ricasıyla bakanlığa atananlar ve Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla görevden alınanlar diye bir belirleyici kullanabiliriz. Tabii ki değişecek bakanlar olacaktır. Tarım Bakanı zannediyorum ki bu değişecek bakanların başında gelmektedir. Ama burada da Konya için bir değişiklik olacağı kanaati bende bulunmamaktadır. Yani Konyalı bakanlardan Murat Kurum’un değişeceğini hiç sanmam. Pandemi sürecini Ak Parti çerçevesi içerisinde çok iyi yöneten Fahrettin Koca’nın da bir görev değişikliği yaşayacağını sanmıyorum. Hatta laf arasında üçüncü bir Konyalı bir Tarım Bakanı mesela neden Recep Konuk olmasın… Zor bir ihtimal ama Ak Parti’nin son dönemlerde Konya’da bile oy erimesi yaşadığını düşünürsek, böyle bir atama Ak Parti açısından çok pozitif bir durum yaratabilir.

Bu konuda tabii ki tek yetkili Cumhurbaşkanı Erdoğan. Yani yeni sisteme göre Sayın Cumhurbaşkanı istediği kişiyi bakan olarak atama yetkisine sahiptir. Ayrıca muhalefet partileriyle girilen polemiklerde  “memur konuşamaz” gibi bir eleştiri alan İletişim Başkanı Fahrettin Altun gibi isimlerin de bakan olarak atanarak Devlet Memuru sıfatıyla değil de Bakan sıfatıyla siyasi mücadele vermesi sağlanması beklenen bir değişiklik olur.

Pandemi konusunun bir yıldır değişmez gündem olduğu ülkemizde şimdi de ekonomi ve bakanlıklar önümüzdeki 7-8 günün gündemi olacağa benzemektedir.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR