Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Millet İttifakının adayı

Millet İttifakının adayı

Son zamanların en önemli konularından birisi de Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı oldu. Aslında siyaset içeren bir konu olmanın dışında daha çok magazin içeren bir konudur Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı konusu.

Şimdi şöyle bir bakalım; aslında resmi olarak cumhurbaşkanı adayını açıklayan bir tek MHP var. Cumhur İttifakını oluşturan partilerden birisi BBP olmasına rağmen; BBP resmi veya gayriresmi bir açıklamayla cumhurbaşkanı adayını ifade etmiş değil. Hatta Ak Parti bile resmi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ak Parti’nin adayı olduğunu açıklamış durumda değildir (“resmi” kelimesine dikkat edin. Yani tabii ki Ak Parti’nin adayı bellidir. Ama resmi olarak açıklanmış değildir.). Bunu tek açıklayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’dir.

Millet İttifakı’nda da aday açıklanmamıştır. O cepheden yapılan açıklamalarda “erken seçim kararı alın hemen açıklayalım” diye cevap verilmektedir. Aslında yukarıda da bahsettiğim gibi MHP dışında hiçbir parti adayını resmi olarak açıklamamıştır. Dolayısıyla ne Cumhur İttifakı’nın üyelerinin, Millet İttifakı üyelerine; ne de Millet İttifakı’nın üyelerinin, Cumhur İttifakı üyelerine bu konuda söyleyecekleri söz yoktur. Ama dediğim gibi “Millet İttifakı’nın adayını açıklamamış olması” politik bir söylem olamaz. Olsa olsa magazindir.

Tabii ki Cumhur İttifakı’nın adayının Recep Tayyip Erdoğan olacağı ortadadır. Bu konuda hiç kimsenin çıkıp da itiraz edeceğini zaten düşünmüyoruz. Bu konuda bir tereddüt yok. Millet İttifakı üyeleri tabii ki bu konuda biraz sıkıntı çekeceğe benziyor. Daha evvel birçok kez yazmıştım yine yazayım; Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı değil. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da sadece hedef saptırma… Yani onlar da aday değil. Dolayısıyla diğer partilerin liderleri Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu, Meral Akşener ve Gültekin Uysal da aday değiller. Kısacası bu partiler birleşerek bir aday üzerinde anlaşıp onu aday yapacaklar. Bu aday da, bu 6 lidere minnet duyacak ve bu 6 liderin çizdiği yoldan çıkmayacak.  

Bu 6 liderin çizdiği yoldan çıkmayacak derken tabii ki halktan oy alabilmesi için bu adayın halkı yansıtması da lazım olacak. CHP tarafından adaylara baktığımızda zaten böyle bir aday bulmak çok kolay değil. Aynı zamanda aday bulunsa bile Millet İttifakı partilerin tabanlarının CHP’li adaya sıcak bakmayacakları kesin gibi gözüküyor. Hem Millet İttifakı üyesi partilerin tabanlarını toparlayabilmek hem de Millet İttifakı partilerin tabanından oy alabilmek için gerektiği yerde milli olabilen, gerektiği yerde muhafazakar olabilen, aynı zamanda tüm toplumun kabul edebileceği ve de liberalizmi de benimseyerek popülizmi de dışlamayan bir kişi olması gerekecektir.

Şöyle bir düşünün bakalım böyle biri Türkiye’de var mı? Şimdi ben yazacağım inanıyorum ki birçoğunuza hiç de garip gelmeyecek: Ben “Acun Ilıcalı” diyorum. Bunu ironi gibi falan algılamayın çok ciddiyim. Millet İttifakı’nın çok da güzel adayı olabilir. Acun Ilıcalı gerektiği yerde muhafazakar gerektiği yerde milliyetçi, gerektiği yerde liberal, gerektiği yerde gerektiği gibi davranan ve de halk tarafından çok sevilen bir isim. Halkın her katmanından oy alabilir. Politikacı olmadığı için “politik ayak oyunlarını” falan bilmez. Dünyanın birçok ülkesinde sevilen bir figürdür. Yine dünyanın birçok ülkesinde binlerce insana yöneticilik eden, ekip çalışmasını bilen, koordinasyonu bilen bir kişidir.

“Efendim ekonomist değildir” derseniz, dünyanın en iyi ekonomistlerine ulaşıp onlardan dünyanın en iyi ekibini oluşturabilecek bir yöneticidir. Birçok cumhurbaşkanı adayıyla tek farkı siyasetten gelmemesidir –ki o da aslında bir avantajdır. Hatta birçok cumhurbaşkanı adayı belki de yabancı dil bilmezken Acun Ilıcalı birkaç dili konuşabilmektedir.

Yani “falanca kişi olur da, şundan dolayı Acun Ilıcalı olmaz” diyebileceğiniz hiçbir özellik yoktur. Bence Millet İttifakı iyi değerlendirmelidir. 6 parti başkanının hiçbirinin bu isme itirazı olacağını da işin doğrusu pek sanmıyorum. Hatta Acun Ilıcalı’nın ABD ile de iyi ilişkiler içerisinde olması gözden kaçırılmaması gereken de bir artı özelliktir.

Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önde olduğu bir seçimde Acun Ilıcalı’yı aday yapmak bence büyük avantaj olacaktır.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR