Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Kültür ve sanat toplumun temelidir

Kültür ve sanat toplumun temelidir

Merkezi Ankara’da bulunan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin adını duyanlarınız olmuştur. Genelde kültür ve sanat denilince vatandaşımız pek fazla ilgi göstermez. Ancak kültür ve sanat bir toplumun kimliğidir ve de toplumun temelini oluşturur. Yani devlet her konudaki kültürüyle vardır. Kültür o devleti anlatır. Toplumların yaşantılarını, sosyolojisini de sanatından öğreniriz. İşte bundan da yola çıkarak Türkiye’nin dört bir yanından gazeteciler birleşerek “Kültür Sanat Muhabirleri Derneği”ni oluşturmuşlar.

Bu derneğin bilhassa kültür ve sanat anlamında yoğun faaliyetleri var ancak ben burada sadece birine yer verebileceğim. Bu da “Medya Buluşmaları” adı altında yaptığı çalışmadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destekleriyle yapılan bu çalışmalar bundan birkaç sene önce Ankara’da başlamış. Türkiye’nin dört bir tarafından katılan gazetecilerle, Ankara’nın tarihi, turistik, kültürel ve sanatsal yerleri bizzat yerinde görülerek tüm Türkiye’ye muhabirler aracılığıyla anlatılmaya çalışılmış.

Daha öncesi de var ancak bendeniz bu dernekle tanışmamdan itibaren olan kısmı kısaca bir değerlendirmek isterim. Bendeniz ilk olarak Antalya’da yapılan “Medya Buluşmaları” toplantısına katıldım. Ardından İstanbul, daha sonra Erzurum’da yapılan toplantıları takip ettim. En son geçtiğimiz günlerde Nevşehir-Göreme’de bu toplantıya katıldık.

Toplantı yapılan yerlerde, ilin Kültür ve Turizm müdürlerinin şehri tanıtımlarıyla, o şehrin kültürel, turistik ve sosyal yapısını öğrenerek program başlıyordu. En son Göreme’de de Nevşehir Kültür ve Turizm İl Müdürü bu bilgilendirmeyle programı başlattı. Daha sonra Türkiye’nin Artvin’inden, Muğla’sına, Elazığ’ından İstanbul’una kadar çeşitli yerlerinden katılan 35 gazeteciyle bu bölgenin kültür, sanat ve tarih kokan yerlerini ziyaret ettik. Peri Bacalarından, yeraltı şehirlerine, Kapadokya’nın simgesi olan at çiftliklerinden, Avanos’taki toprak eşya üretim atölyelerine kadar ziyaret ettik ve inceleme fırsatı bulduk.

Her ne kadar Nevşehir’in şehir merkezini gezemesek de, Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren’e ilgi ve ev sahipliğinden ötürü teşekkür ederiz.

Bu arada Türkiye’nin her yerinden 35 gazetecinin Göreme’de olduğunu duyan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da Dernek Başkanı İbrahim Gökdemir ile irtibata geçerek yarım gün de olsa Kırşehir’de de misafir etmek istediğini iletti. Ve Ahi Evran’ın, Hacı Bektaş Veli’nin, Neşet Ertaş’ın kenti, Kapadokya’nın giriş kapısı sayılan Kırşehir’e de yarım günlüğüne uğrama şansını bulduk. Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve Kırşehir Milletvekili Metin İlhan da bizlere ev sahipliği yaptılar. Belediye Başkanı Ekicioğlu bir medya buluşmasının da Kırşehir’de yapılması gerektiğini de Dernek Başkanı İbrahim Gökdemir’e iletti.

Bu ayrıntıyı özellikle yazdım. Vizyonel bakış açısını görmek için bu ayrıntı gerekliydi. Düşünsenize Türkiye’nin dört bir yanından 35 muhabir bir faaliyet içerisinde bir arada bulunuyorlar. Bu gazeteciler gittikleri çalışma alanlarında gazetelerinde, televizyonlarında, dergilerinde, internette, sosyal medyada, her iletişim mecrasında ziyaret edilen bu şehri yazacaklar, çizecekler. Bir siyasetçi bu fırsatı kaçırmak ister mi?

Bu proje kapsamında görüldü ki, bazı belediye başkanları bu fırsatı görmezden gelirken, bazı belediye başkanları ve siyasetçiler de bu tür bir fırsatı kaçırmak istemiyorlar. İşte Vizyonel bakış açısı budur. Kırşehir Belediye Başkanı bunun en güzel örneği olmuştur.

Göreme’deki program sürecinde Ankara’da, Kırşehir’de, Muğla’da yayın yapan televizyonlara da konuk olarak hem Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin önemini, hem yapılan faaliyetlerin doğruluğu ve güzelliğini ve hem de Konya’nın kültürel, tarihsel ve sanatsal özelliklerinden bahsetme olanağını da bulduk.

Bundan sonraki süreçte de bu faaliyetler devam edecek. Sırada Diyarbakır, Hatay, Trabzon gibi iller program dahilinde ziyaret edilecek iller. En inanıyorum ki bu yapılan çalışma gerçekten ülkeye medya açısından da kültür, sanat ve tarih açısından da oldukça önemli katkılar sağlamaktadır.

Burada tabii ki bu derneğin kuruluşunda emek gösteren tüm arkadaşları Başkan İbrahim Gökdemir nezdinde tebrik ediyorum ve çalışmalarında başarılar diliyorum. Başkan Gökdemir’in her fırsatta belirttiği, medya buluşmaları konusunda kendisine en büyük desteği gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanı Sanem Arıkan Hanımefendi nezdinde de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da teşekkür etmek gerekliliğine inanıyorum.

Kültür, sanat, tarih ve politika ayrılmaz bir bütündür. Ve unutmamak gerekir; bunlara yapılan hizmet, ülkeye hizmettir.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR