Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Konya’da her alanda yoğunluk bitmiyor

Konya’da her alanda yoğunluk bitmiyor

Konya her zaman oldukça yoğun gündemler geçirmekte. Ve de inanın takip etmesi bile oldukça zor. Size kısaca birkaç konudan bahsedeyim, bu yoğunluğun neden kaynaklandığını anlayın.

MEVLANA VE ALİ ŞİR NEVAYİ

Haftanın başına sabah 1.Uluslararası Mevlana ve Ali Şir Nevayi Sempozyumu ile başladık. Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Özbekistan Uluslararası Ali Şir Nevayi Vakfı, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsünün birlikte düzenledikleri bu sempozyumda Ali Şir Nevayi ve Mevlana konuşulurken teması da “Horasan’dan Anadolu’ya hikmet yolculuğu” oldu.

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Temizel, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler gibi isimlerin düzenleme kurulunu oluşturduğu sempozyumda bir araya gelen 30 bilim insanı Ali Şir Nevayi ve Mevlana’yı anlattılar. Bu arada bu sempozyum Salı günü de devam etti.

MÜHENDİSLİK GENÇLİK FESTİVALİ

Mevlana sempozyumunun başladığı saatlerde Necmettin Erbakan Üniversitesi(NEÜ)’nde Mühendislik Fakültesi’nde “Mühendislik Gençlik Festivali” başladı.

NEÜ’nün Köyceğiz Kampüsünde yapılan festivale öğrenciler oldukça yoğun ilgi göstermişti. Genç mühendis adaylarının, mühendislik yeteneklerini sergiledikleri stantlarla birlikte, İnşaat Mühendisleri Odası’nın standının da bulunduğu festivalde NEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Durduran’ın ev sahipliğinde İşkur Müdürü Emrah Keleş, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yetiştirici de hem stantlarıyla hem de gençlerle ilgileriyle, gençlerin merak ettiği soruları da cevapladılar.

Bu sene ikincisi yapılan festivalde geçen seneye göre çok daha aktif ve dışa açık olması, bundan sonraki senelerde artan bir ivmeyle ulusal ve hatta uluslararası bir festivale döneceğini gösteriyor. Hep beraber önümüzdeki dönemleri takip edeceğiz.

TİHEK’LE İNSAN HAKLARI İSTİŞARESİ

Malum bildiğiniz üzere her ilçe kaymakamlığına bağlı olarak İnsan Hakları Komisyonları vardır. Bu komisyonlar gibi ilde de İnsan Hakları Komisyonu Vali başkanlığında, Valinin görevlendirdiği Vali yardımcısının koordinasyonunda çalışır. Bu komisyonlarda kurum, kuruluş ve STK’lardan temsilciler bulunur. Ancak insan haklarının Türkiye’de kurumsallaştırılması amacıyla oluşturulan bu birimler, Paris Prensipleri’nde belirtilen “bağımsızlık”, “idari ve mali özerklik” ve “çoğulculuk” niteliklerini taşımayan, ulusal insan hakları kurumu olarak görevlendirilmemiş yapılardır.

Hal böyle olunca bu yapılaşmadan farklı olarak Avrupa Birliği ilerleme raporlarında, Paris Prensipleri’ne uygun bir kurumsal yapının kurulması yönünde yapılan tavsiyelerle birlikte; merkezdeki ve yereldeki deneyimlerin etkisiyle, Paris Prensipleri ile uyumlu bir ulusal insan hakları kurumuna ihtiyaç duyulmuştur.

Buna bağlı olarak 21.06.2012 tarih ve 6332 sayılı Kanunla Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK) kurulmuştur. TİHK’nun kurulmasıyla birlikte Başbakanlığa bağlı önceki birimlerin varlığına son verilmiş, söz konusu Kanun’un geçici maddelerine göre Kurum büroları kuruluncaya kadar, il ve ilçe insan hakları kurullarının, Kurum bürosu olarak görev yapacağı hükme bağlanmıştır.

Fakat bundan sonraki süreçte Türkiye İnsan Hakları Kurumunun kurumsal kapasitesinin arttırılarak etkinliğinin arttırılması, ayrımcılık yasağı ve eşit muamele ile ilgili temel yasal çerçevenin ve kurumsal yapının düzenlenmesi, işkence ve kötü muameleye karşı ulusal önleme mekanizmasının etkinliğinin ve işlerliğinin arttırılması amacıyla; Paris Prensipleri, ilgili AB müktesebatı ve AB üyesi ülkeler başta olmak üzere uluslararası örnekler dikkate alınarak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu(TİHEK), 20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6701 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun kurulmasıyla birlikte 6332 sayılı Kanunla kurulmuş olan Türkiye İnsan Hakları Kurumu lağvedilmiştir.

İşte haftanın başında bu TİHEK Konya’nın tüm kurum, kuruluş ve STK’larından temsilcileri toplayarak başta Konya Valimiz olmak üzere TİHEK Başkanı’nın oturum başkanlığında bir istişare toplantısı yapıldı.

Bunlar daha teknik olan faaliyetler bir de kültürel faaliyetler var ki onlara da yarın değineyim.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi