Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Konya’da ekmekte sorun var!

Konya’da ekmekte sorun var!

Aslında köşe yazılarını günlük yazmayı seviyorum. Ancak hem iş yoğunluğundan hem de biraz da artık “cahillikle” uğraşmaktan bıktığımdan zaman zaman yazılarımı askıya alıyorum. O nedenle de bazen gündemle ilgili yazılarım birkaç gün gecikebiliyor. Kusuruma bakmayın.

Geçtiğimiz haftanın sanırım en önemli gündemlerinden birisi ekmek zammı idi. Bu arada etliekmek hamurunun ücretinin de 4TL’den 5TL’ye çıktığını hepimiz biliyoruz.

Şimdi ekmekten başlayalım. Bir kere Konya’da fiyatı 3,50TL’ye çıkan ekmekten “ekmek” diye bahsetmek diğer illere haksızlık olur. Konya’da şu anda 3,50TL’ye satılan ekmek, “dışı kabuk, içi hamur olan lezzetsiz mi lezzetsiz, doyurucu bir özelliği olmayan” bir ekmek. Şahsen ben yıllardır, o ekmekten evime sokmuyorum. Tam buğday gibi, çavdarlı gibi ekmekleri tercih ediyorum. Birçok kişinin de böyle yaptığını biliyorum. Yani bu tür ekmeklerin fiyatı da şu anda 5 TL ile 10 TL arasında değişiyor. Yani Konyalı ekmekçilerimiz sayesinde zaten Konya’da ekmek fiyatları uzun süredir 5TL’den aşağıda değildir. Bu konuyu daha önce de birkaç kez yazmıştım. “Buğday ambarı Konya’da kötü ekmek yiyoruz” diye. Hala aynı düşüncedeyim. 3,50TL’ye satılan ekmek cinsini en güzel yapan yer Belediye Ekmek fabrikalarıdır. Diğer fırınlarımız, ekmeklerin kalitesi ve lezzeti yönünden sınıfta kalmıştır. Üstüne üstlük bir de oda başkanı açıklama yapıp “Ekim ayından sonra ekmek fiyatlarının 6TL’ye çıkabileceğini” belirtiyor.

Kalitesiz bir ürüne ödenen 1 TL bile fazladır. Dolayısıyla fırıncılar bence halka hizmet etmek istiyorlarsa öncelikle halkın yiyebileceği, doyurucu, leziz ve Konya olarak da örnek teşkil edebilecek bir ekmek üretmeliler ve ondan sonra fiyat pazarlığına oturmalıdırlar. Açık ve net olarak bir daha belirteyim 3,50TL dışı kabuk içi hamur bu ekmeğin hakkı değildir.

Gelelim etliekmek hamuru fiyatlarına; Etliekmek hamuru 4 TL idi, yüzde 25 artışla 5 TL oldu. Sanırım buna itirazı olan yoktur. Ama lokantada etliekmek yersen “tek etliekmek” fiyatı 60TL olmuş. Konya’da olacak iş mi? Yani ne olursa olsun, değerlendirmede biraz vicdan şarttır. Yani 2 çocuklu bir aileyi düşünün, Konya’nın simgesi etliekmek yemek için bir lokantaya gidecek. Baba ve anne 1,5; çocuklar tek etliekmek yiyecek 300TL etliekmek fiyatı ödeyecek. Bir de su ve ayran yanında fatura 350 TL. El insaf…

Konya’da herkes etliekmek yaptırmayı bilir. Üç aşağı beş yukarı malzemeleri vs. bilir. Maliyete şöyle bir bakalım. Çok iş yapmayan, normal bir lokanta kıymayı 120TL’ye alıyor. 100 gr kıyma koyuyor. 1 etliekmek için 12 TL kıyma masrafı. Hadi 5TL sebze masrafı, yine tek etliekmek için. Hadi etliekmek başına 5 TL de elektrik, su, gaz, işçi gideri falan koyalım. Toplam 22 TL. Hadi lokanta için (olmaz da) 30-40TL olsun. 60TL nedir ya?

Hatta kendimiz eve yaptırtmaya kalksak bu rakamlar daha da aşağıya düşer. 400 gr. kıyma 42 TL. Bu kadar kıyma için sebze toplamı 10 TL 5 etliekmek rahat olur. 25 TL fırın ücreti. Toplam 77TL. 5’e bölersen teki 15 TL. Hesap bu kadar. 60TL’lik hesapta sadece vicdan eksik o kadar…

Burada, bu yazının amacı, bağcıyı falan dövmek değil. Sadece üzüm yemek. Yani Konya belki de şehir hayatının zirvesini yaşarken ufak tefek konularda eleştirilmemeli. Herkes üzerine düşen görevi vicdan muhasebesi içerisinde yapmalıdır. Burada önemli olan halktır. Konya halkı en iyisine layıktır. Ve Konya’da görev yapan her bir fert bunu düşünmelidir. Bu siyasiler için de, bürokratlar için de, oda başkanları için de geçerlidir.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR