Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Hırsızlık ahlaksızlıktır

Hırsızlık ahlaksızlıktır

Hırsızlık ahlaksızlıktır

Maalesef günümüzde hırsızlık olayları “vakayı adiyyeden” sayılmaya başladı. Herkes birbirini dolandırmadan, birbirinden çalmadan duramıyor. Ve işin en ilginç tarafı da herkes kendisindeki sahtekarlığı görmeyip, topu hep başkasına atıyor. Başkalarını hırsızlıkla suçluyor. Ahlaki erozyonumuz, yozlaşmamız maalesef almış başını gidiyor.

Adam sosyal medyada bir yazıyor, bir yazılar paylaşıyor ki, sanırsın adam dünyanın en iyi adamı, an ahlaklı adamı, en dürüst adamı… Ama sonra bir öğreniyorsun ki, onu dolandırmış, bunu dolandırmış, sahtekarın önde gideni. Ve sosyal medyada da bir dünya insan bunun yazısını okuyup, “aman ne güzel yazmışsın” diye şakşakçılık yapıyor.

Eskiden durum böyle değildi. Yani toplumda bu tür ahlaksızlıklar, dolandırıcılıklar, sahtekarlıklar, hoş görülmezdi. Ama günümüzde maalesef bu tür insanlar daha revaçta oluyor. Yine maalesef diyeceğim; maalesef şimdilerde dürüst insanlarımız, sahtekarlar kadar cesaretli ve atak değiller.

Mevlana Haftası’ndayız. Hz. Mevlana, çok ibretli, ders veren bir hırsızın başına gelenleri şöyle anlatır.

Vaktiyle hırsızın biri, bir bahçeye girer. Bahçede en güzel bir meyve ağacının başına çıkar, meyvelerin iyi ve olmuşlarına uzanamaz. Dalları silkerek meyveleri yere dökmeye başlar. Dalların hışırtısından bahçe sahibi durumu görür, koşarak ağacın yanına gelir. Adama bağırır:

- Hey nadan herif, ne yapıyorsun? Kimsin? Bütün meyvelerim yere serildi. Allah'tan korkmaz mısın? Bahçemin meyvelerini mahvediyorsun, der.

Ağaçtaki hırsız hiç oralı olmaksızın; sanki kendi malıymış gibi konuşur:

- Ne bağırıyorsun be adam. Allah'ın bağından, Allah'ın kulu bir meyve yerse bu suç mudur ? Nedir yani, ne demek istiyorsun? der. Bahçe sahibi:

- İn bakalım aşağıya in de görüşelim der.

Hırsız adam iner, bahçe sahibi, hırsızın elini kolunu güzelce bağlar. Hizmetçisini çağırır.

- Al şu sopayı. Vur şu herife der.

Hizmetçi sopayı vurdukça, hırsız feryat eder !

- Aman efendim ne olur? Yapmayın, etmeyin. Allah'tan korkun, diyerek bağırıp çağırır. Bahçe sahibi:

- Ne bağırıp çağırıyorsun be adam! Sopa Allah'ın... Vuran Allah'ın bir kulu... Allah'ın bir emrini yerine getiriyor... Bunun ne günahı var?" der.

Dostlukla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR