Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Esnafa Büyükşehir morali

Esnafa Büyükşehir morali

Öncelikle Büyükşehir Belediyesi’nin esnaf için yaptığı çalışmayı takdir ve tebrik etmeden geçmeyeyim. Dönercisinden, pastanesine; etliekmekçisinden, çorbacısına kadar tüm esnafın telefonlarını, adreslerini ve iş kollarını içeren ilan çalışmalarını şehrin çeşitli yerlerindeki açık hava ilan panolarında yayınlamaya başladı. Buna bir de yerel gazeteleri de ortak etti. Gazetelerimizin orta sayfaları ilan olarak bir müddet artık esnafımıza ait olacak.

Tabii ki bu güzel girişimi kesinlikle azımsamamak lazımdır. Ancak esnafımız gerçekten çok kötü bir durumda, yani öyle geçiştirilecek bir durumda değil. Bu ilan konusu muhakkak ki esnafımıza bir moral verecektir ancak moralin yanı sıra esnafa para da gereklidir.

Şu bir gerçektir ki, Konyalı aileler olarak bizler öyle evimize paket yemekler alıp, karın doyuran aileler değilizdir. Bizler hatta “dışarıya para gitmesin, evde yiyelim” diye düşünen bir topluma sahibiz. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’nin bu kampanyasıyla birlikte illaki bu kampanyaya katılıp da evine paket servis isteyecek aileler vardır ama bu sayı esnafımız için yeterli bir sayı olacağı kanaati taşımamaktayım.

Ayrıca diğer taraftan, evlerine paket servis yaptıracak ailelerin de, toplumun diğer kesimleri gibi geçim sıkıntısı içerisinde olduğunu da unutmamak gerekmektedir. 2020’nin başında haftada 2 veya 3 kez dışarıda yemek yiyebilen kesim, bu geldiğimiz aşamada haftada 1 kere dışarıda yemek yemekten imtina etmektedir.

Pandemiden önce kötüleşen ekonomik durumun zaten farkındaydık. Pandemiyle birlikte bu ekonomik sıkıntıların etkisi de çok daha artmış ve pandeminin 11.ayı itibari ile toplumun büyük bir kısmının geçim sıkıntısı içerisinde kalmasına sebep olmuştur.

Zaten ekonomik sıkıntıda olan esnaf, iş yerleri açıkken bile geçinme zorluğu yaşarken, şimdi iş yerleri de yani gelir kaynakları da kapanınca çaresiz kaldı.

İşte bu kampanya en azından yiyecek satan esnaf için tabiri caizse “akmasa da damlayacak” bir durum oluşturacaktır. Tabii ki bu iş yerlerinin dışında kalan, kafeler, eğlence yerleri, gibi yerlerde hadi iş sahiplerini de geçtik, çalışanların şu andaki konumları maalesef daha da kötü durumdadır.

Bu konuda 11 aydır maalesef Hükümet, çok büyük destekler ortaya koyamamıştır. Krediyi faiziyle birlikte ödeme taahhüdünü birkaç ay ötelemek bir çözüm değil, sorunu sadece “halı altına süpürmek” olabilir.

Esnaf zor durumdadır, esnafa destek olmak için kendi mahalle esnafımızdan alışverişi desteklemek istenmektedir. Ancak esnafa destek için, destek istenilen yer de maalesef desteğe muhtaç haldedir. Bunu da unutmamak gerekmektedir.

Umut edelim, şu pandemi sürecini sağlıkla atlatalım. Ardından gerek vatandaşın gerekse esnafın ve hatta toplumun tüm kesimlerinin ekonomik sorunlarının çözülmesi için bir atılım yapılsın ve pansuman tedbirlerle değil kökten çözümlerle ulaşılabilecek bir ekonomik yapı içerisinde refaha doğru yürüyelim istiyorum.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR