Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Emperyalizmin yanında yer alan kaybeder

Emperyalizmin yanında yer alan kaybeder

Filistin konusu şu anda tüm Dünyanın en önemli konusu durumunda. İsrail terörü, tüm Ortadoğu’yu sarmadan bunun önlemini almak isteyen ülkelerle, İsrail’i destekleyen ve iyice şımartan ülkelerin arasındaki nispetin cezasını tüm ülke vatandaşları çekmektedir.

Öncelikle olaylara Türkiye Cumhuriyeti çıkarları açısından bakmayı öğrenmeliyiz. Yani ne ABD’nin çıkarları ne İsrail’in çıkarları ne Filistin’in çıkarları ne de başka ülkelerin hesapları ve çıkarları bizim için önemli olmamalıdır. Tek önemli olan şey Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarları ve evrensel fayda olmalıdır.

Hani sosyal medyada son günlerde gezen bazı lüzumsuz söylemler var. Neymiş; Hamas’ın harekâtından, MOSSAD’ın haberinin olmamasının imkânı yokmuş. Hamas, yanlış yapmış. Filistin zaten Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’ni tanımamış. Filistin Ermeni soykırımını desteklemiş. Falan filan… Bunların hepsi Emperyalist bir algının oyununun parçalarıdır. Buna alet olmamak gerekir. Çünkü burada sadece bir gerçek vardır o da İsrail Filistin topraklarını işgal ederek oradaki halka eziyet etmekte aynı zamanda ilerleyen süreç için Ortadoğu’daki bir nifak rolüne soyunmaktadır. Kapımızın önü olan Ortadoğu’da çıkacak nifak da, kargaşa da, savaş da hepsi Türkiye Cumhuriyeti olarak bizi etkiler. Ve de buradaki sorunların çözümünde bizim haksızdan değil haklıdan; emperyalizmden değil ezilen haklardan taraf olmamız kadar doğal bir durum yoktur.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yaşayıp, bunun tersini savunmak sadece Emperyalizme hizmettir. Sağlıklı bir kafayla Emperyalizme hizmet etmek mümkün değildir.

Burada İsrail Komünist Partisi (MAKİ) ve sol partilerin oluşturduğu Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe(HADASH), Hamas’ın silahlı kanadının İsrail’e başlattığı Aksa Tufanı operasyonuyla birlikte bölgede yaşananlara dair ortak açıklama yayımlamıştı. Açıklamada aşırı sağcı Netanyahu hükümetinin “canice işgal politikasının” bölgede yaşananlardan sorumlu olduğu ifade edilirken, bu politikanın bölge barışı açısından büyük tehlikeler yarattığı vurgulandı. MAKİ ve HADASH’ın yaptığı açıklamada “Çatışmayı yönetmenin ya da askeri yöntemlerle çözmenin mümkün olmadığı görülüyor. Tek çözüm var: İşgali sona erdirmek için çabalamak ve Filistin halkının meşru taleplerini ve haklarını tanımak” denildi.

Yani İsrail’den bu açıklama gelmişken Türkiye’de birilerinin bunun tam tersi yorumlar yapması sizce iyi niyetli midir?

Bunun yanı sıra Gazze’de insani yaşam gerekliliklerinin hepsini ortadan kaldırıp, elektriği kesmek, yolları kesmek, yaşam alanlarını kapatmak ne denli doğru bir harekettir. Bir de üzerine eğer Mısır üzerinden yardım gelecek olursa yardım tırlarını bombalama tehdidi İsrail’e yakışabilir ancak insanlığa yakışır bir davranış mıdır? Buna Avrupa Birliği’nin de destek olması başlı başına bir aymazlıktır.

Bakın bu konuda İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz ne diyor: “İsrail ve Filistin arasında çatışmalar devam ederken, Avrupa Birliği’nin Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarının dondurulmasına ilişkin kararı, Avrupa’nın kurucu ilkelerine ihanetidir” diye tepki gösteriyor.

Yani tüm Dünya bu işgali yıllarca görmezden gelmiş ve de şimdi de İsrail’in terörü karşısında yan yana duracak durumda değildir. Bu olaylara bakarken de, Emperyalizm gözlüğü takarak bakmak ülkemize yapılacak en büyük kötülüktür.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR