Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

 Demokrasi kültürü değerdir

 Demokrasi kültürü değerdir

Her fırsatta yazdığım bir konudur, demokrasi kültürü konusu. Çünkü demokrasi kültürü, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Demokrasi kültürü yoksa sanırım ona “cahil demokrasi” demek daha doğru olur.

İnsanlar taşıdığı ideolojinin temelini bilmeliler. Yani mesela 9 Işık’ı bilmeyen bir ülkücü olabilir mi? Ya da Kapital’i okumamış bir Marksist olur mu? Atatürk’ün Nutuk’unu okumamış bir Atatürkçü ne kadar komik olur değil mi?

İşte şimdilerde maalesef bu bilgiler asıl kaynaklarından değil kulaktan dolma, TV’den izledikleri dizilerle, sosyal medyadan paylaşımlarla öğreniliyor. Yine örnek vereyim: Marx’ın Kapital’ini okumaktansa, “Sosyalizmin Abecesi” diye küçük bir kitap okuyarak sosyalist olan insanlarla karşılaşıyoruz. Veya Kurtlar Vadisi’nde Polat Alemdar’ın söylediği “Devlet Aklı” “bilmem kaç bin yıllık Türk Devleti” “ihtiyarlar” vs. vs. gibi sözleri ezberleyerek kendisini Türkiye Cumhuriyeti Devleti sananlar ortaya çıkıyor.

İşte temelde bunların hepsinin ortak sorunu “demokrasi kültürü” eksikliğidir. Demokrasi kültürüne sahip insanların tek derdi vatandaşlık bilinci içerisinde ülkesine ve halkına hizmet etmek olur. Çevrenizde bakın nerede işini iyi yapamayan, nerede dürüstçe çalışmayan, nerede toplum için bir şey üretmeyen insan varsa siyasetten ve “Devlet aklından” bahseder. Çünkü kendi boş kişiliğini bununla doldurmaya çalışan bir komplekse sahiptir. Yani onun için hiçbir şey görünen gibi değildir. Kesinlikle altında istihbarati(!) bir sorun vardır. Bu gibi insanların sonu paranoya olur genelde.

Bu sosyal medyada, televizyonda gördüğünüz çoğu geleceği anlatan(!) yazar, çizer, araştırmacı, güvenlik uzmanı, terör uzmanı gibi isimlere bürünmüş kişilerin bahsettikleri de farklı değildir.

Benden söylemesi bu gibi adamları kesinlikle ciddiye almayın. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir tanedir. Yöneticileri de bellidir. Cumhurbaşkanı bellidir, TBMM grupları bellidir. Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Güçleri bellidir. Devlet Kurumlarının başındakiler bellidir. Yani her şey bellidir. Yani “DSİ Genel Müdürü vardır bir de bunu yöneten gizli bir güç vardır” gibi bir söylem ne kadar komikse bu insanlar da o kadar komiktir.

Tabii bu tür insanlara baktığınızda, araştırdığınızda bu insanların Devlet’te nüfus kağıdı çıkarmaktan başka bir muhataplığı olmadığını görürsünüz. Hele tarikat bağı olanların, dini zaafı olanları bu Devlet’teki derin yapı açıklamaları çok daha komik bir görüntü alır ki, ona değinmeyeceğim bile…

İşte demokrasi kültürü olaylara demokrasi dışı değil, demokratik açıdan nasıl bakmamız gerektiğinin en iyi rehberidir.

Demokrasi kültürü varsa, insanları görüntüsüne göre yaftalamayacağını bilirsin. İnsanların bilgilerine göre değerli olduğunu anlarsın. Bilgili insan yararlı insandır, cahil insan sadece cehaletini gidermeye çalıştığı kadar insandır.

Tüm vatandaşlarımızdan sadece şunu isterim, insanlar ülkelerine hizmet ettikleri kadar değer kazanırlar. Yani bu hizmetten kastım, çalışmak, bir işin ucundan tutmak, çevresini temiz tutmak, israf etmemek vs. vs. vs. gibi durumlardır. Eğer ülkesine hizmeti olmayanın, çevresine bir yardımı olmayanın söyledikleri sözden de bir hayır gelmez. Onlar değersiz insanlardır. Bunu kesinlikle unutmamalı ve insanlara hak ettikleri kadar değer verelim.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR