Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Sorgulamayan cahil, sorgulatmayan zalim

Sorgulamayan cahil, sorgulatmayan zalim

Ne demiş Aşık Veysel, “Koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasa”. Görüşler, düşünceler farklı olacak illa ki. Her şeye gücü yeten yüce Allah eğer isteseydi tüm insanları aynı düşüncede yaratabilirdi elbet. Dolayısıyla farklı fikir ve düşüncelerin bir hikmeti vardır diye düşünmek gerek.

Bence dünyayı çekilmez, tehlikeli, kötü kılan şey yalnızca kötülük yapanlar, zarar verenler değil. Yapılan yanlışlığa, kötülüğe seyirci kalarak hiçbir şey yapmayanların da bu işteki payı büyük. İnsan, problemin parçası olmaktansa problemin çözümü noktasında görüşlerini özgürce paylaşabilmeli. Böyle ortamın oluşturulabildiği ülkelere ‘gelişmiş ülkeler’ deniliyor. Kusur bulmak için bir olaya, bir kişiye bakmak yerine, kusuru çözebildiğimizde ancak kusursuz olabiliriz. Sorgulamayan cahildir. Sorgulatmayan zalimdir.

İnancınız, ırkınız, diliniz, renginiz ne olursa olsun. Bulunduğunuz coğrafyada özgür düşünce söz konusu değilse, farklı görüşlere tahammül yoksa, tek seslilik hakimse geri kalmışsınızdır. Bir ülkede, iktidar hesap verme zorunluluğu hissetmez, adeta kafasına göre at koşturursa o ülkenin ileri gitmesi pek de mümkün olmayacaktır. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde gücün kaynağı millettir. Kalkınmış, gelişmiş ülkelerde sözü her zaman millet söyler. Bu çerçevede Türkiye’deki ve dünyadaki durumu nasıl değerlendirirsiniz, takdir sizin. Ben şöyle ya da böyle demiyorum. Hatırlatma yapıyorum.

21. asırda devletleri yücelten, gelişmiş, kalkınmış olarak tanımlattıran üç tane husus var. Birincisi hukukun üstünlüğüdür. İkincisi bilimdir. Üçüncüsü ise teknolojidir. Bunlar hangi kıtada öne çıkıyor diye baktığımız zaman Avrupa’yı görüyoruz. Avrupa’nın dışında gelişmiş ülke olarak tabir edilen birkaç ülke daha var. Şimdi buraya niye girdim; ‘kahrolsun ABD’ denildiğinde ABD kahroluyor mu? Yok. ‘Kahrolsun İsrail’ dendiğinde İsrail kahroldu mu? Olmadı. Bunlar ne zaman kahrolur? Müslümanlar olarak onların yaptıklarından daha fazlasını yaparsak kahrolurlar. Yaptıklarından daha fazlasını yapmak derken neyi kastediyorum; düşünce özgürlüğünde, hukukun üstünlüğünde, bilimde, teknolojide onlardan daha iyi olmamız lazım ki kahrolsunlar. Particilikle, sloganlarla, ayrışmayla, ötekileşmeyle, bölünmeyle hareket edersek bunu becerebilir miyiz? Hayır.

Bu hafta bunları sizlere hatırlatmak istedim. Herkese iyi hafta sonları diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR