Barbaros Ulu

Barbaros Ulu

En İyi Narkotik Polisi Anne (1)

En İyi Narkotik Polisi Anne (1)

Güneysınır Kültür Merkezinde öğretmenlere, imamlara, ilçe daire başkanlarına, muhtarlara ve okul-aile birliği başkanlarına, Konya Narkotik Şube Müdürlüğünden bir görevli tarafından "En iyi narkotik polisi anne" başlıklı bir sunum yapıldı. Konusu ve içeriği pek hoş olmasa da 50 dakika süren sunum, dinleyiciler tarafından can kulağıyla dinlenildi. Dinlediklerimiz karşısında ağzımız açık kaldı.

Başlığı görür görmez bana ne bağımlılıktan ve uyuşturucudan. Benim, ailemin ve çevremin bu taraklarda bezimiz yok. Çok da tın diyebilirsiniz. Açıkçası seminere giderken ben de sizler gibi aynı düşüncedeydim. Bir saatimi heba edecekler dedim. Aynı şekilde seminere davet edilen kişiler de potansiyel olarak bağımlılığa çok uzak kesimler. Semineri dinledikçe ve bittikten sonra iyi ki bu semineri dinlemişim, iyi ki ilçemiz böyle bir imkandan nasiplenmiş oldu dedim. Bu vesileyle bu semineri organize eden Güneysınır Kaymakamlığına teşekkürü bir borç bilirim.

Bize sunum ziyafetini veren emniyet görevlisi, konusuna hakim olduğu gibi sunumu da harika idi. Tebrikler ve teşekkürler polisimize.

İzninizle seminerden akılda kalanları kısa kısa ifade etmek isterim:

Sunum beni çok etkiledi. Ama en dikkat çekici ve ilginç bulduğum kısmı, sunucunun bize sorduğu sorunun cevabı idi. "Uyuşturucu kullanan çocukların annelerinin dörtte üçünün ev hanımı olduğunu, bunun sebebinin de ev hanımı annelerin çocukların uyuşturucu kullandığından geç haberlerinin olması" olduğunun ifade edilmesiydi. Açıkçası bu oran bana garip geldi. Bana göre bu oran tam tersi yani çalışan annelerin geç haberinin olmasıydı. Çünkü çalışan anne işi gereği çocuğuyla sabahtan akşama yeterince ilgilenemeyebilirdi.

Uyuşturucu kullananlardan her 10 kişiden 7'si bu hayata esrarla başlamakta.

Konya'da kaçak olarak ekilen dişi keneviri yaygın. Konya polisi erken hareket etmek suretiyle ekimlerin hepsini yok etmiş ama ilimize diğer illerden girişler olmakta. Konya'da konuşma esnasında esrar "ot, cigara, cara" şeklinde ifade edilebiliyor.

Bonzai ile ilgili 2014'den itibaren ölüm haberlerini duymaya başladık. Bitki gibi görünüyor ama 600’den fazla maddenin karışımıyla ortaya çıkan sentetik bir maddedir. Konuşma arasında jamaike geçiyorsa Bonzai'den şüphelenmek gerekir.

Rengi beyaz diye bilinen eroin, ilimizde fazlaca kullanılan uyuşturuculardandır. Aslında rengi beyaz değil, kahverengi ve kahve tonlarındadır. Konuşma esnasında beyaz veya mal geçiyorsa kastedilen eroin olabilir.

Kokain, nişastaya benzer bir maddedir. Koko veya taş geçiyorsa kokainden şüphelenmek gerek. Çok pahalı bir ürün olduğu için ilimizde nadiren görülür.

Metamfetamin ilimizde hızlı ilerleyen bağımlı maddelerdendir. Limon tuzu, nane, kristale benzer. Islak veya nemli elinizle dokunmayın. Nedir diye merak edip dil ve dişinize değdirmeyin. Koruma altına alıp polise haber verin. Üç versiyonu var. Toz, tablet ve kristal.

Ağrı kesici olarak kullanılan bazı ilaçlar 2019 yılına kadar eczanelerden reçetesiz alınabiliyordu. Bu ilaçlar antideprason ilaçlardır. Uyuşturucu kullananların evlerinde bu tür ağrı kesicilere rastlandıktan sonra bu ilaçlar kırmızı ve yeşil reçete kapsamına alındı. Bu ilaçlar kişiye özeldir. Bir başkasına vermek suçtur. (Devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barbaros Ulu Arşivi

Veda

28 Aralık 2022 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR