Ayşe Akar

Ayşe Akar

MUTLU OLDUK MU?

MUTLU OLDUK MU?

Askeri ücrete yapılan zam bizi mutlu etti mi? Halkımızdan cevap hayır! Hangi dükkana girsem herkes askeri ücreti konuşur halde. Kulak misafiri oluyorum istemeden. Herkes ama herkes keşke hiçbir şeye zam olmasaydı da asgari ücrete de zam gelmeseydi diyorlar. Haklılar gerçekten.

Yani iki yıldır pandeminin vermediği zararı bu yıl yapılan zamlar verdi mental sağlığımıza ve bütçemize. Bunaldı artık insanlar, alışıldı belki ama çaresizlikten bu alışılmışlık. Kuruş kuruş yapılan zamlar alıp başını giderken bizlere sadece arkasından el sallamak kalıyor.

Tarladan 2 tl’ye çıkan salatalık manavda, pazarda nasıl 12tl oluyor? Bir hafta önce 33,25 tl olan bir ürün sonraki hafta 44,50 tl nasıl olabiliyor. Bir gün önce aldığımız suyun ertesi gün nasıl fiyatı artıyor? Lütfen birisi çıksın mantıklı bir şekilde açıklasın.

Asgari ücrete zam yapınca ne oldu sorunlar çözüldü mü? Farkında değiller mi yoksa değilmiş gibi mi yapılıyor? Görülsün artık, yara kapanmıyor daha da büyüyor. Sanılmasın ki asgari ücret 5500 tl oldu diye bütün işverenler çalışanlarına bu ücreti ödeyecek. Kimse kimseyi kandırmasın. Toplumun yarısından fazlası emin olun çok daha az ücretlere çalışıyor. Çalışan zam istese önüne ya sözleşmesi konuluyor ya da kendisi kapı önüne. Ve bu insanların hem maddi hem de manevi anlamda çöküntü yaşamasına neden oluyor.

Değerini alamayan bir çalışanın bir işte verimli olabileceğini düşünmüyorum. Burada amacım işvereni sorgulamak değil tamamen sistemi sorgulamak. Aslında zammı yaptıran da yapan da her şeyin o kadar farkında ki sadece yaptık diyebilmek için bazı şeyler. Yaklaşan Kurban Bayramı’nda verilecek olan ikramiyeler bile eminim geldiği gibi gidecek, yerleri şimdiden hazırdır.

Çok üzücü gerçekten yaşam kalitemizin bir standardı bile olamaması. Paramızın bir değeri yok, çalışmaların karşılığı yok aslında var da yok. Umutsuzluk içinde umutlarıyla var olmaya nefes almaya çalışıyor halk. Yorgun, bezgin, dertli ve şikayetçi. Ama her zaman haklı ve beklentili.

Her zaman bir yolunu bulan bulmak zorunda olan Türk halkı bu günleri de elbet atlatacak. Ama asla unutmayacak yaşadığını ya da yaşayamadıklarını.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Akar Arşivi
SON YAZILAR