Ayşe Akar

Ayşe Akar

Ciğerlerimiz yanıyor

Ciğerlerimiz yanıyor

Daha saramadan yaralarımızı tekrar başladı ciğerlerimiz yanmaya.

28 Temmuz 2021 de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Ülkemizin birçok yerinde baş gösteren yangınlar hala dün gibi aklımızdayken tekrar yangın haberleriyle sarsılıyoruz. Sebepleri hala soruşturma sürecinde olan bu yangınlar geleceğimizi tehdit ederken oksijen kaynaklarımız ise yok olup gitmektedir.

Orman; ağaç, bitki, hayvan ve mikroorganizma gibi canlıların yaşadığı yerdir.

Ormanlarımız çevremizi güzelleştirirken aynı zamanda havayı temizleyerek bizlere sağlıklı bir yaşam sunar.

Yanan bu ormanların oluşumu ağaçların türüne ve yaşayan canlılara bağlı olarak 20 ile 200 yıl arasında değişmekteyken, insanların bilinçli ya da bilinçsiz yaptıkları hareketler bu süreyi daha fazla uzatabilmektedir.

Orman dediğimizde aklımıza ilk gelen ağaç çam ağacıdır. Bir Çam ağacı 10-12 yılda yetişmektedir ve çam ağacı çabuk yetişen ağaç türleri arasındadır. Bunun yanı sıra zeytin ağaçları 600yıl, kayın ve çam ağaçları 900 yıl çınar ve meşe ağaçları 1000 yıl ömrü olan ağaçlardır ve orman olabilmeleri için bu ağaçların 50 ile 100 yıl boyunca korunması gerekmektedir.

Bu bilgileri neden söylüyorum çünkü belki biraz olsun çevremizde gördüğümüz bir ağaca bakarken ona sadece bir odun parçası muamelesi yapılmasın diye. Her anlamda saygı duyulması gerektiğinin bilincini vurgulamak istememden.

O ağaç senin soluduğun havayı temizliyor (40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür), çevreni güzelleştirirken bir çok canlıya ev sahipliği yapıyor.

Kökleri ile toprağı tutarak erozyonu önler (Ülkemizde her yıl 500 milyon ton toprağımız bu sebeple kaybolmaktadır), yeraltı sularının oluşmasına yardımcı olurken barajların ekonomik ömrünü uzatır ve doğal afetleri önler.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı ormanları sadece gidip mangal yaktığın sonrasında yediğini içtiğini hatta ateşini bile söndürmeden bıraktığın yer olarak görme. Sana huzur veren ormana sende huzur ver insanoğlu. Unutma ki çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras ormanlarımızdır.

Ormanlar sağlıklı bir gelecek için şarttır. Her fırsatta ağaç dikmekten ve var olan ormanlarımızı korumaktan asla vazgeçmeyelim. Orman yoksa geleceğimizde yok, nefesimiz de yok biz de yokuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Akar Arşivi
SON YAZILAR