Arif AYTÜRK

Arif AYTÜRK

YILLIK İZİN,İHBAR SÜRESİ VE İŞ ARAMA İZNİNİN ÇAKIŞMASI

YILLIK İZİN,İHBAR SÜRESİ VE İŞ ARAMA İZNİNİN ÇAKIŞMASI

Bilindiği gibi,4857 sayılı İş Kanunu'nun 17.maddesinde, belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshi halinde işçinin işyerindeki kıdemine göre 2 hafta ile  hafta arasında bir ihbar süresinin tanınması, 27.maddesinde ise işçiye iş ihbar süresi sırasında yeni bir iş araması için günde 2 saatten az olmamak üzere yeni iş arama izni verilmesi hususları düzenlenmiştir.

Yıllık ücretli iznini kullanan işçinin sözleşmesi izin döneminde fesh edilirse,bu durumda ihbar süresinin hesabı nasıl olacak,işçiye her gün iki saat iş arama izni verilecek midir?

Bu husus 4857 sayılı İş Kanunu'nun 59/2.maddesinde;" İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17nci maddede belirtilen bildirim süresiyle,27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez" şeklinde düzenlenmiştir.

Buna göre örnek olarak 8 hafta ihbar öneli hakkı olan bir işçinin iş sözleşmesi 01.10.2015 tarihinde fesh edildiğinde, işçinin hak ettiği ve kullanmadığı 30 günlük yıllık izni varsa, işveren 01.10.2015 tarihinde işçiye bu 30 günlük iznini vererek 8 haftalık(56 günlük) ihbar süresinin 30 gününün de yıllık izin ile birlikte kullanıldığını ileri süremeyecektir. 30 günlük yıllık iznin sonundan başlayarak 01.11.2015 tarihinden itibaren 56 günlük ihbar süresi hesaplanacaktır. Yine işçinin 01.10.2015 tarihinde 30 gün yıllık izne ayrıldığını ve izinli olduğu bu sürede iş araması gerektiğini belirterek 27.maddeye göre her gün en az 2 saat olarak vermesi gereken iş arama iznini vermekten imtina edemeyecektir.

27.maddeye göre verilmesi gereken iş arama izni, işçinin işyerinde çalıştığı günlerle sınırlı olarak(örneğin günde 9 saat ve haftada 5 saat çalışan bir işçiye her gün için 5X2=10 saat) iş arama izni verilecektir.

Yıllık ücretli iznini kullanmakta iken işçinin iş akdinin feshi mümkün bulunmaktadır.Ancak yukarıda de belirtildiği gibi, bu durumda fesih bildirim süresi, işçinin yıllık izninin bittiği tarihten itibaren başlamak zorundadır. Elbette işveren, bildirim süresi tanımadan,bildirim süresine ilişkin tazminatı peşin olarak işçiye ödemek suretiyle de iş akdini fesh edebilecektir.

İşçinin hem yıllık izni,hem ihbar süresi ve hem de iş arama izinlerinin içe içe girmesi ise  yasa gereği mümkün değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arif AYTÜRK Arşivi
SON YAZILAR