Ali Sait Öğe

Ali Sait Öğe

Yerel basına katkısı olacak mı?

Yerel basına katkısı olacak mı?

Konya Büyükşehir Belediyesi, Şehir Estetiği Yönetmeliği hükümlerine göre il sınırları içerisinde reklam, tabela, iletişim ve haberleşme araçlarının yol açtığı görsel kirliliği ortadan kaldırmak, reklam asma ve ticari tabela kullanımını düzenlemek ve şehir estetiğine katkıda bulunmak için güzel bir çalışma başlattı.

 

Bu uygulama şehrin estetiği yönünden çok güzel olacak buna inanıyorum.

 

Peki, bu yasak kapsamı içerisinde Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer belediyelerin reklam panoları ve yerel basının reklam potansiyelini büyük oranda etkileyen diğer reklam tabelaları ve totemlerde yer alacak mı? Ben onu merak ediyorum.

 

Hemen her cadde üzerinde, kaldırımlar üzerinde ve şehrin en hareketli kavşaklarında bulunan dev totemler ve reklam panoları da kaldırılacak mı?

 

Çok zor şartlar altında yayın hayatlarını sürdüren, gerek resmi ilan gerek özel reklam gelirlerinin her geçen gün azalması nedeniyle güçlükle okuyucusuna ulaştırılan yerel gazetelere bir nebze de olsa destek amacı ile bu tür reklam panolarına da tamamen kaldırılmasa bile belirli bir sınırlama getirilecek mi?

 

Şehir Estetiği Yönetmeliği’ne göre yönetmelik hükümleri kapsamında yapılacak her türlü reklam ve tanıtım uygulaması için Reklam ve İlan İzin Belgesi alınmasının da zorunlu olacağı uygulamada yerel gazetelere verilmesi gereken reklamları totemlere veren firmalar belediyelerden izin alacak ta belediyeler kimden izin alacak?

 

Belediyeler madem böyle bir uygulama başlattılar yerel basını desteklemek amacıyla reklam panolarına da bir sınırlama getirsin.

 

Böyle bir beklenti ne kadar gerçekleşir bilmiyorum ama bilinen bir gerçek var ki o da yerel basına tüm kurum ve kuruluşların yeterli seviyede destek olması gerektiğinin zamanının geldiği.

 

Madem belediyeler reklam panoları ile ilgili böyle bir çalışma içerisine girdi yerel basında bu çalışmadan hak ettiği payı almalı.

 

Firmalarda totemler ve reklam panolarına verdiği desteğin en azından bir kısmını yerel basına yönlendirmeli.

 

Acizane tüm meslek hayatını yerel basında geçiren birisi olarak benim düşüncem böyle. Çünkü yerel basının gerçekten böyle bir desteğe hem ihtiyacı var hem gerçekten bunu fazlası ile hak ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Sait Öğe Arşivi
SON YAZILAR