Ahmet Özçelik

Ahmet Özçelik

Esnafa var da memura yok mu?

Esnafa var da memura yok mu?

Amacım bir kesimi övmek veya diğer kesimi yermek değil sadece kendi penceremden durum tespiti yapmak.

Maalesef toplumumuzda iki kesim arasında karşılaştırma ya da değerlendirme yaparken bazen kantarın topuzu bir tarafta ağır bastırılmakta. Buna iki örnek vereyim; kadın yanlış bir hareket yapınca “kötü kadın” erkek yanlış yapınca “çapkın”. İşçi işi terk edip gidince normal, patron işçiyi işten çıkarırsa onu işinden etmiş, ekmeği ile oynamış olur.

Genelde cuma namazlarında hoca efendi vaazında yada hutbede: Esnafın, tüccarın sattığı malı doğru tartması, ölçmesi, çalıştırdığı işçinin haklarını gözetmesi vb. konularda helal ve harama dikkat etmesini söyler. Bu yaşıma geldim hoca efendilerin; ey kamuda çalışan amirler, memurlar, işçiler işinizi hak ve hukuka uygun yapın, emriniz altında olanlara, vatandaşa adaletle iyi davranın dediklerini nadiren duydum. Mesai saatlerine uymazsanız hırsızlık yapmış olursunuz dediklerini hiç duymadım. Elinde çanta emekli olmuş hacı amcaların cami ve Kur’an kursları için esnaftan para topladığına çok şahit oldum. Ama bu amcaların bir devlet kurumu önünde mesai çıkışı memurdan yardım parası istediğini hiç görmedim.

Her kesimde olduğu gibi esnaf içerisinde nadiren de olsa çürük elmalar vardır. Bu oran kamuda çalışan çürük elmalardan daha fazla değildir. Esnaf sayısını bilmediği kadar vergi (27 adet vergi ve harç) öder. Memura sorsan gelir vergisi veriyorum der ama çoğunluğu brüt maaşını bilmez. Bilende brütünü değil netini söyler.

Esnaf, özellikle üreten esnaf günah keçisidir. Ete, süte yumurtaya zam gelir. Esnaf, fırsatçı olur, kazıkçı olur. Zannedilir ki üreten hep kazanır, hiç zarar etmez. Demezler ki; bir kilo süt, bir adet yumurta kaç liraya mal oluyor. Bazıları mesai saati bitse de gitsek derken, bazılarıda tezek kokuları içinde mesai olmaksızın çalışır. Her avm köşesinde açılan ABD menşeili kafelerde kahve fiyatları dörte katlarken kimsenin sesi çıkmaz. Nedense bu kafelerde kuyrukta hiç bitmez!!!

Esnaf yıllık tatil yapamaz. Haftada iki gün değil bir gün bazen hiç tatil yapamaz. Otuz yıl zar-zor bağkur primi yatırır. Emekli olunca (üniversite mezunu dahi olsa) memurdan yüzde elli aşağı emekli maaşı alır. Esnaf olmak her zaman zordu. Özellikle son yıllarda üç harfli zincir marketlerin çoğalması ile esnaflık çok zorlaştı. Bugün birçok esnaf borç harç içinde işine devam ediyor. El emeğine dayalı esnaflık dışında kalanlar yakın zamanda yok olmaya mahkum gibiler.

Toplumumuzda hak, hukuk, ar, namus,haya, dürüstlük varsa hepimiz için var. Kantarın topuzunun bir tarafa ağır basmaması dileğiyle kazancınız bol ve bereketli olsun.

NOT: Dünya şampiyonu olan Ampute Milli Futbol Takımımızı başarılarından dolayı gönülden can-ı gönülden tebrik ediyorum. Göstermiş oldukları azim, hırs ve mücadeleyi diğer sporcularımıza da örnek olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Özçelik Arşivi