Saat tamirciliği yok oluyor

Konya'da 40 yıldır atadan kalma saat tamirciliği mesleğinin sürdüren Bülent Özselçuk bu sektörde çırak yetişmediği için Konya'da sayılı saat tamircisi kaldığın söyledi

Saat tamirciliği yok oluyor
Yayınlanma:

Ata mesleği saat tamirciliğini gelişen teknoloji ve ucuz saatlerin piyasada olmasına rağmen 40 yıldır sürdürmeye çalışan Bülent Özselçuk, teknolojiye yenilen saat tamirciliği mesleği bitme noktasına geldiğini belirterek, "Çırak yetişmediği için Konya’da  sadece 4-5 saat tamircisi kaldı" dedi.

UCUZ SAATLER PİYASADA BOLLAŞTI

Eskiden çok gözde meslek olan saat tamirciliği, teknolojinin gelişmesiyle artık rağbet görmüyor. Bülent Özselçuk, küçük yaşlarda çırak olarak işe başladığı ve yarım asıra yakındır yaptığı saat tamirciliğinin bitme noktasına geldiğini belirtti. Özselçuk “Tamirciliğinin bitme noktasına gelmesinin sebeplerinden bir tanesi okul dönemi, eğitim siteminden kaynaklanıyor. Çocuklar 12 yıl okuyorlar, çocuk 17-18 yaşına geliyor. Bu çocuğu nasıl eğitip, iş öğreteceksin. Çocuk küçük yaşlarda gelecek ki, işi öğrenecek, büyünce bu işin kalfası, ustası olacak. Diğer bir neden de, teknolojinin gelişmesi, elektronik eşyalar çıktı fiyatlar ucuzladı. Saat düştü 10 liraya, 20 liraya, millet yaptırmak istemiyor, yaptırmayınca iş azalıyor. İş azalınca çırak yetiştiremiyorsun” dedi.

 “DEVLETİN DESTEK OLMASI LAZIM”

Bu işte geçimini sağlamanın zor olduğunu vurgulayan  Özselçuk, şu zamanlarda bu işi yapmaya çalışan anca kendi karnını doyurur. Bu sektöre destek olunmadığı sürece tamamen bitecektir. Devletin bu tür bitmekte olan mesleklere, zanaatkarlara destek olması gerekir. Devlet çırak verecek ki, bu iş ölmesin.Aslında, ilkokuldan sonra ya da meslek okulu okuyanlara diyecek ki 'yaz tatillerinde şu ustanın yanına gideceksin, bir şeyler öğreneceksin' demeli. Bir süre böyle gelse az çok bir şeyler öğrenirler. Şimdiki çocuklar akşama kadar yatıyorlar. Okul çok yoğundu, okulu bitirdik, tatil yapmak istiyoruz. Eskiden öyle değildi, yaz tatili olunca ileri de lazım olur diye babamız bizi bir ustanın yanına bırakırdı iş öğrensin diye. Yatmakla öğrenilemez bu işler. Ailelerde yaz tatilinde bu işleri öğrenmesi için göndermesi lazım. Çocuklar liseyi bitirip, üniversiteyi kazanamadığında bu çocuk, ne iş yapacak elinde bir meslek yok. Bir yere iş başvurusu yaptığında ne iş biliyorsun dediklerinde şunu biliyorum bunu biliyorum gel o zaman başla diyecek. Çünkü öğrenmiş olduğun mesleğin var. Anne babalarından fikrinin değişmesi gerekiyor artık, çok eskiye dönmemiz gerekiyor. Eskiden anne babalarımız iyi de yapmışlar yaz tatillerinde bir ustanın yanına göndermekle” şeklinde konuştu. (Mustafa Ekmekcioğlu)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.