Çocuklar neden yemek seçer? Genetik mi ailesel faktörler mi?
Yeni bir araştırma, çocukların yemek seçme davranışlarının genetik yatkınlıklarla daha fazla ilgili olduğunu ortaya koydu. Ebeveynlerin suçluluk duygusunu azaltmayı hedefleyen bulgular, yemek seçimiyle başa çıkmak için etkili stratejiler sunuyor.
İngiltere’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, çocukların yemek seçme davranışlarının ailelerin yetiştirme şekillerinden ziyade genetik yatkınlıklarla daha çok ilgili olduğunu ortaya koydu. Çalışma, 16 aylıktan itibaren 3, 5, 7 ve 13 yaşlarındaki 2 bin 400 çocuğun beslenme alışkanlıklarını inceledi.
Araştırmacılar, yemek seçme eğilimini, belirli tatlara veya dokulara karşı seçicilik ve yeni yiyecekleri denemekteki isteksizlik olarak tanımladı. Tek yumurta ikizlerinin genetik olarak yüzde 100, ayrı yumurta ikizlerinin ise yüzde 50 ortak özelliği olduğu göz önüne alındığında, yemek seçme davranışındaki genetik etkilerin yaşla birlikte arttığı belirlendi. 16 aylıkken bu etki yaklaşık yüzde 60 iken, 3 ile 13 yaşları arasında bu oran yüzde 74’e çıktı.
Çocukların yemek seçme davranışlarının genetik farklılıklardan kaynaklandığını ve bunun ebeveynlik tarzından bağımsız olduğu belirtildi. Ayrıca, evde ailece yemek denemelerinin önemine dikkat çekildi.
Yardımcı stratejiler: Araştırmada, çocukların yemek seçme alışkanlıklarını değiştirmek için bazı stratejiler önerildi:
-Çocuklara geniş bir yelpazede yiyecekler sunmaya devam etmek.
-Daha önce reddettikleri yiyecekleri sakin bir ortamda düzenli olarak tekrar sunmak.
-Mümkünse çocuklarla birlikte yemek yemek ve stresi azaltmaya çalışmak.
Araştırmacılar, aşırı yemek seçmenin yakın zamanda tanınan bir yeme bozukluğu olan kaçınmacı ve kısıtlayıcı gıda alım bozukluğu (ARFID) belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor. Bu gibi durumlarda sağlık uzmanlarından yardım alınması tavsiye ediliyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.