Arıların mucizesi olarak bilinen bal, doğal olarak sağlık için faydalı bir gıda olmasının yanı sıra, çeşitli sahteciliklere de maruz kalıyor. Peki, gerçek balı sahte baldan ayırt etmenin yolları neler? İşte dikkat etmeniz gereken 8 özellik ve evde uygulayabileceğiniz pratik testler.1. ŞekerlenmeHakiki bal, zamanla şekerlenir. Özellikle buzdolabında bekletildiğinde, iki ay içinde şekerlenme görülebilir. Sahte bal ise genellikle bu durumu göstermez.
2. RenkGerçek bal, genellikle daha koyu bir renge sahiptir. Renk yoğunluğu, balın çeşidine bağlı olarak değişebilir, ancak yoğun renk genellikle hakiki balın göstergesidir.
3. KokuHakiki balın kokusu hafif ve doğal bir aromaya sahiptir. Sahte ballar, glikoz ve şeker gibi maddelerin etkisiyle farklı bir kokuya sahip olabilir. Bu nedenle, balı koklamakta fayda var.
4. AkışkanlıkBalı bir kaşıkla aldığınızda, hakiki balın akışkanlığı ile kesintisiz bir şekilde akması beklenir. Eğer bal kesik kesik akıyorsa, bu sahte olabileceğinin bir işareti.
5. KıvamGerçek bal, yoğun bir kıvama sahiptir. Bunu test etmek için bir bardak suya veya süte bir kaşık bal ekleyin; eğer bal uzun süre erimiyorsa, hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
6. TatHakiki bal, keskin ve yoğun bir tada sahiptir. Ağızda bıraktığı tat da uzun süre kalır. Bu nedenle, yoğun tatlılık hissi veren balları tercih edin.
7. DonmaHakiki bal, soğuk ortamlarda donar ve tereyağı kıvamına gelir. Bunu test etmek için balı buzdolabında bir süre bekletebilirsiniz.
8. YanmaBalı bir tahta kaşığa sürüp çakmakla test edebilirsiniz. Eğer bal yanmıyorsa, hakiki baldır; yanıyorsa, muhtemelen sahte bir bal ile karşı karşıyasınız.
Laboratuvar testiUzmanlar, sahte bal ile doğal balın ayırt edilmesinin en güvenilir yolunun laboratuvar analizleri olduğunu belirtiyor. Uzmanlar "Balın yapısı gereği, dışarıdan herhangi bir madde katılamaz veya içinden bir şey alınamaz. Bu nedenle, balda hile veya tağşiş durumunda dikkatli olunmalıdır" açıklama yapıyor.