Salmonella, dış ortama karşı dirençli enfeksiyona sebep olan bir bakteridir. Uzun süre dış ortamda yaşayabilmektedir. En çok atık sularda, dışkıda ve dondurulmuş gıdalarda bulunmaktadır. Düşük sıcaklıklarda bile canlı kalabilen bu bakteri 55-60°C’de ölebilmektedir. Dondurma işlemi bakteri üremesine neden olurken ısıtma yöntemi üremesini durdurmaktadır. Bu yüzden Salmonella bulaşmış olduğunu düşündüğünüz gıdaları dondurmayınız.
Ciddi klinik durumlara sebep olan bu bakteri özellikle kanda enfeksiyon yükseltir ve ilerleyen durumlarda kalp, beyin, böbrek, akciğer, karaciğer, göz gibi organların sinirlerini etkilemektedir. Ölümle sonuçlanabilen vakalara neden olmaktadır. Peki nasıl bulaşır?
Bulaş, dışkının ağız yolu ile alınması ile olur. Kümes hayvanları ve sığırlarda geçebilmektedir. Dışkı ile kirlenmiş meyve-sebze, yumurta sarısı, mayonez, süt, krema ve dondurma gibi gıdaların tüketilmesi ile enfeksiyon başlamaktadır. Ayrıca atık suların güvenli uzaklaştırılmaması da büyük problem teşkil etmektedir. Kanalizasyon veya endüstriyel atıkların içme suyuna bulaşması ile Salmonella görülebilmektedir. Bulaş olduğunu düşündüğünüz suları kullanmak zorundaysanız mutlaka kaynatmanız gerekmektedir.
Yumurtadaki Ciddi Tehlike
Tavuk dışkısında Salmonella bulunur. Yumurtaya bulaşan tavuk dışkısı ciddi risk oluşturur. Bu yüzden yumurta yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden kullanılmalıdır. Yumurtanın temas ettiği tüm yüzeyler temizleyiciler ile temizlenmeli, eller ise sıcak su ile iyice yıkanmalıdır. Çünkü yumurtanın değdiği yüzeyde veya ellerimizde Salmonella üremeye başlar ve besine bulaşma riski yüksektir.
Dolaba konulan yumurtaları yıkamayın
Çoğu kişi yumurtanın dışkı ile temasından kaynaklı yumurtaları yıkayarak dolaba koymaktadır. Bu durum ciddi tehlike oluşturmaktadır. Çünkü yumurtanın yüzeyinde hava almasını sağlayan porlar vardır. Bu porlar tıpkı derimizin üzerindeki gözenekler gibidir. Yumurta yıkanması ile bakteri kolay bir şekilde porlardan geçip yumurtanın sarısına ulaşabilmektedir. Düşük sıcaklıklara da dayanıklı olduğu için yumurta içerisinde çoğalmaktadır. Bu yüzden tüketimden hemen önce yumurtalar yıkanmalıdır. Yumurtaların diğer besinlerle temasını kesmek için ise temiz bir kapta ve sebze-meyvelerden uzak depolanmalıdır.
Çiğ yumurta tüketmeyin
Kas gelişimi veya bağışıklığı güçlendirmek çiğ yumurta tüketimi görülmektedir. Bu durum çok yanlıştır. Çünkü yumurta içerisinde Salmonella gelişimi olup olmadığını bilmemiz mümkün değildir. Çiğ olarak tüketilen yumurtalar enfeksiyon oluşturabilmektedir. Bu yüzden hiç bir şekilde çiğ yumurta tüketmemeliyiz.
Sağlıklı Günler