Magnezyumun faydaları nelerdir? Hangi form takviyeyi kullanmalıyız?

Tuğba Turgut

Magnezyum, vücudumuzda potasyumdan sonra en fazla bulunan mineraldir. Üç binden fazla enzimin çalışması için gereklidir. Magnezyumun %60’ı kemik ve dişlerde bulunmaktadır. Emilimi bağırsakta olmaktadır. Yüksek miktarda kalsiyum, D vitamini ve fosfat emilimi azalttığı düşünülmektedir.

Kalsiyum; süt ve ürünleri, kurutulmuş meyveler, pekmez, fındık, fıstık ve kurubaklagillerde fazla miktarda bulunmaktadır. D vitamini; mantar, yumurta, kırmızı et, ciğerde yüksek miktardadır. Fosfat ise patates, sarımsak, kurutulmuş meyveler, kepekli tahıllarda vardır.

Magnezyum emilimini etkileyen diğer faktörler kalsiyum takviyesidir. Ayrıca kurubaklagil, yeşil yapraklı sebzeler, kereviz, patlıcan, pırasa, bezelye, muz, avokado gibi besinlerde bulunan magnezyum pişirme yöntemi ile %50 emilimi azalmaktadır. Magnezyumu böbrekler aracılığı ile vücuttan atımına neden olan etmenler ise fazla şeker, sodyum ve kafein tüketimidir.

Sodyum; zeytin, işlenmiş etler, maden suyu, hazır çorba, peynir ve cips gibi hazır gıdalarda yüksektir. Kafein ise çay, kahve, kola ve çikolatada bulunmaktadır. Ayrıca sodyum vücutta ödem oluşumuna neden olmaktadır. Kafein ise vücuttan sıvı attırmaktadır. Fazla miktarda kafein tüketimi vücutta olması gereken suyu da atabileceği için vücudun susuz kalmasına ve ödeme neden olabilmektedir.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ

Magnezyumun eksikliğinde potasyum emilimi bozulmaktadır. Nörolojik bozukluklara, yorgunluk ve ileri derecelerde anoreksiyaya neden olmaktadır. Magnezyum yetersizliği vücutta iltihaplanmaya, kalp hastalığı, migren, astım, diyabet (şeker hastalığı) ve alzheimera neden olabilmektedir. Ayrıca protein sentezinde rol aldığı için eksikliğinde zayıflamayı olumsuz yönde etkilemektedir.

MAGNEZYUM VE DUYGU İLİŞKİSİ

Yapılan çalışmalarda magnezyumun ruh halini etkilediği bulunmuştur. Depresyon ve anksiyete semptomları olan bireylerin magnezyum seviyelerinin düşük olduğu ve idrarla magnezyum atımlarının fazla olduğu saptanmıştır. Anksiyete semptomları olmayan bireylerde ise normal magnezyum seviyesinin olduğu gösterilmiştir.

Depresyon ve anksiyete yeme bozukluklarına yol açmaktadır. Beslenme ile alınan yüksek miktarda sodyum, şeker ve kafein idrarla magnezyum atımına yol açmaktadır. Vücutta azalan magnezyum bireylerin ruh halini etkileyerek kısır döngüye neden olmaktadır.

MAGNEZYUM TAKVİYESİ

Takviye olarak magnezyumun farklı formları bulunmaktadır. Bunlardan magnezyum sitrat ve glisinat formları en fazla emilebilen fromlardır. Magnezyum glisinatın sakinleştirici özelliği vardır, ishal edici özelliği yoktur. Kas ağrıları için kullanıma uygundur. Yaygın olarak kullanılan magnezyum sitrat dışkılamaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca bağırsaktan hızlı emilmektedir. Magnezyum oksit ise çok fazla tercih edilmeyen formdur. Biyoyararlılığı düşük olup ishale neden olmaktadır.

Sağlıklı Günler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.