Koruyucu Beslenme Tedavisi

Tuğba Turgut

Vitamin ve mineraller kansere karşı koruyucu etki yapmaktır. Özellikle bireylerde iyot, magnezyum, demir, selenyum, C ve D vitamini eksik olmamalıdır. Fakat son yapılan araştırmalara göre C vitamini takviyesi almak tetikleyici olduğu görülmüştür. Bu yüzden besinlerden almak en iyi yöntem olacaktır. Takviye kullanımı için doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

VİTAMİNLER;

A VİTAMİNİ; yetersizliği risk faktörüdür. Kanser öncüsü hücreleri tekrar normale döndürmektedir. En iyileri (karatonoid); havuç, bal, kayısı, bal kabağı, yeşil yapraklı sebze, domates, portakal ve greyfurttadır.

B VİTAMİNİ; savunma sistemimiz ile birlikte çalışır ve kanser dahil birçok hastalığın önlenmesinde rol oynar.

C VİTAMİNİ; hayati önem taşıyan vitamindir. Kanserin önlenmesi ve küçülmesinde rol oynar. (özellikle mide kanseri) En çok kuşburnu, maydanoz, tere, roka, turunçgiller (portakal, limon, turunç, mandalina, greyfurt), domates, çilek, kerevizde bulunmaktadır.

E VİTAMİNİ; oksidayonu önler ve hayvanlarla yapılan deneylerde kanser oluşumunu azaltmıştır. En çok bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü ayrılmamış tahıllar, fındık-fıstık gibi sert kabuklu yemişler, kurubaklagillerde (nohut, barbunya, mercimek, kurufasülye gibi) bulunur.

Fakat yeşil yapraklı sebzeleri çok tüketildiğinde karatonoidler, C ve E vitamini aynı anda fazla miktarda emilememektedir. Bu yüzden diğer kaynakları tüketmeyi ihmal etmeyiniz. Ayrıca bitkisel yağlardan fazla tüketmek doğru değildir.

D VİTAMİNİ; Apopotozini (kötü hücre yok edici) uyararak risk azaltıcıdır. Ayrıca kanser hücrelerinin azalmasını sağlar

A, D, E ve K vitaminleri yağda erimekte olup yağsız tüketildiğinde emilim olmamaktadır. Yani havucu normal yediğinizde A vitamini emilmeyecektir.

MİNERALLER;

SELENYUM; savunma sistemi bileşiminde yer alır. Yeterli ve dengeli olmalıdır. En çok su ürünleri, kepeği ve özü ayrılmamış tahıllarda bulunur. Ayrıca; Ceviz, Sığır eti, Tavuk, Yumurta, Pirinç, Ayçekirdeği, Kurufasülye, Mantar, Ispanak, Süt ve yoğurt, Mercimek, Kaju, Muzda selenyum bulunur.

ÇİNKO; büyüme ve gelişme, deri sağlığı, savunma sisteminin güçlenmesi gereklidir. En çok su ürünleri, et, mantar, yumurta, badem, kurubaklagiller, sert kabuklu yemişlerde bulunur. Çinko, A vitaminin antikanser etkinliğini artırmaktadır.

İYOT; tiroid bezinde vücudun düzenli çalışmasını sağlayan hormon yapımı için gereklidir. En çok balık ve mantarda bulunur. İyotlu tuz tüketilmelidir.

MOLİBDEN; vücudun çok az miktarda gereksinimi vardır. En çok kurubaklagiller, kepek ve özü ayrılmamış tahıl ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Yetersizliği özellikle yemek borusunu etkilemektedir.

BAKIR; vücudun çalışması için gerekli mineraldir. En çok bakır, et, su ürünleri, kurubaklagiller, pekmez, kuru üzüm ve yağlı tohumlarda bulunmaktadır.

DEMİR; vücuda oksijen taşımaktadır. Fazla miktarda alınmamalıdır. En çok et, su ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, susam, pekmez, kuru meyvelerde bulunur.

KALSİYUM; süt ve ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kurubaklagillerde bulunur.

MANGANEZ; yağ ve karbonhidrat metabolizması ve bağ dokusunun oluşumu için gereklidir. Superoksidt dismutaz ( hücreleri kimyasal ve radyasyona karşı korur ) enziminin aktivitesi için manganez ve çinkoya gereksinim vardır. En çok kepeği ve özü ayrılmamış tahıl, kurubaklagiller, çay ve sert kabuklu yemişlerde bulunur.

Sağlıklı Günler…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.