Kansere karşı koruyucu beslenme

Tuğba Turgut

Kanser kötü beslenme, radyo aktif ışınlara maruz kalma veya stres sonucu oluşan serbest radikallarin oluşturduğu tümörlerdir.

Radyasyon yayan cihazlar hemen hemen evde kullandığımız tüm aletlerde bulunmaktadır. Telefon, televizyon, blender, mikrodalga fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi elektrikli aletler radyasyon yaymaktadır. Bu cihazlara çok fazla yaklaşılmamalıdır.

BESLENMEYE DİKKAT

Margarin kanser yapıcı besinlerin başında gelmektedir. Kalp ve beyin damar tıkanıklığına sebep olmaktadır. Özellikle meme kanserini tetikleyen margarin evlerde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kızartılan tüm yiyecekler kanseri tetiklemektedir. Çünkü patates, biber, karnabahar, patlıcan, kabak gibi besinlerde karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidrat 120°C üzerinde serbest radikale dönüşmekte ve kansere davetiye çıkarmaktadır.

Yumurta, et, balık, tavuk gibi besinlerde protein bulunur. Proteinin kızartılması çok tehlikedir. Sabah kahvaltısında sahanda kızartılan yumurta kansere sebep olabilmektedir. Bu yüzden yağda hiçbir besin kızartılmamalıdır.

Ayrıca kızartma yağı olarak kullanılan Ayçiçek yağı kanda pıhtılaşmaya sebep olmakta ve ileri evrelerde kalp krizine sebep olmaktadır. Trans yağ içeren gıdaları şu şekilde sıralayabiliriz; dondurma, atıştırmalıklar, margarin, kızartmalı tüm yiyecekler (çıtır tavuk, patates kızartması gibi), patlamış mısır, kremalı kahveler..

Et tüketimi kanser hastalarında azaltılması gerekir. Et tüketilecekse yağı asla tüketilmemelidir. Çünkü hayvanda herhangi bir hastalık varsa bu etin yağına geçmektedir. Hasta hayvanın yağı tüketilirse kanserde olumsuz etki yaratacağı için dikkat edilmelidir. Hayvanın hasta olup olmadığını gözle görülemeyebilir. Bu yüzden gıda mühendisleri tarafından inceleme yapılmalıdır.

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİ ARTIRIN

Balık, keten tohumu, avokado, fındık, fıstık, ceviz, badem, zeytinyağında yoğun olarak doymamış yağ asitleri bulunmaktadır. Özellikle Omega-3 bakımından zengin olan bu besinler kansere karşı koruyucu etki yapmaktadır. Ülkemizde Omega-3 az tüketilip Omega-6 fazla alınmaktadır. Bu oranı azaltmak adına mısır, yer fıstığı, pamuk, soya yağı gibi yağları; karaciğer, beyin, et gibi sakatatların tüketimini azaltılmalıdır.

SELENYUMDAN ZENGİN BESLENİN

Balık, ceviz, tavuk, sığır eti, süzme peynir, kurubaklagil, pirinç, mantar, yulaf ezmesi, yoğurt, ıspanak, mercimek, kajuda selenyum bol miktarda bulunmaktadır. Selenyum bağışıklığı güçlendirmekte ve hücre hasarı önlemektedir. Böylelikle kanser oluşumunu engellemektedir.

C VİTAMİNİNİ ARTIRIN

C vitamini depolanmayan ve günlük alınması gereken bir vitamindir. En önemli vitamin olan C vitamini limon, portakal, mandalina, greyfurt, roka, maydanoz, marul, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır.

KANSERİ YENMEK İÇİN YABAN MERSİNİ TÜKETİNİZ

Yaban mersini meyvesi fenolik asit bakımından zengindir. Kansere çok etkili olan yaban mersini kuru veya taze olarak tüketilebilmektedir. Ayrıca antioksidan bakımından zengin olduğu için tümör oluşumunu engellemekte ve bağışıklık güçlendirmektedir. Bu yüzden kanser tedavisi gören veya kist problemi yaşayan bireyler günlük 1 avuç yaban mersini tüketmelidir.

Sağlıklı Günler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.