Kabızlık bazen dönemsel bazen de kronikleşerek sürekli hale gelebilmektedir. Karın ağrısı, şişkinlik, gaz sancıları ile yaşamımızı olumsuz yönde etkileyebilmekte, hayat standartlarımızı düşürebilmektedir. Peki ne yapmalıyız?
Posayı artırın
Kuru fasulye, börülce, mercimek, barbunya, nohut gibi kurubaklagillerde; elma, armut, şeftali, incir gibi meyvelerde; brokoli, soğan, lahana, kereviz gibi sebzelerde; ceviz, badem, kaju gibi kuruyemişlerde; yulaf, çavdar ekmeği, buğday, mısır gibi tahıllarda bol miktarda posa bulunur. Posa bağırsaklarımızda kansere neden olan maddelerin atımını sağlar ve hızlı bağırsak geçişi ile kabızlığı önlemektedir.
Probiyotiklerin azlığı kronik kabızlığa neden olmaktadır. Özellikle çok fazla fast food, paketli gıdalar tüketmek ve sürekli strese maruz kalan bireylerde kabızlık görülmektedir. Yoğurt, peynir, kefir gibi probiyotiklerden zengin besinleri beslenmemize ekleyerek kabızlığı engelleyebiliriz. Ayrıca probiyotik takviyesi kullanarak hem kabızlığı önlememiz hem de zayıflamamız mümkün.
Egzersiz yapın ve bol su için
Egzersiz bağırsak hareketliliği için çok önemlidir. Özellikle günde bir saat tempolu yürüyüş yapmak kabızlığı önleyip, kalori dengesini sağlayarak zayıflamamızı sağlayacaktır. Ayrıca az su tüketmek kabızlığı sürekli hale getirecektir. Bu yüzden günlük en az 2,5 lt su içmemiz gerekir.
Kabızlık yapıcı gıdalara ara verin
Süt, bazı kişilerde ishal etkeni iken bazı kişilerde kabızlık etkenidir. Bunun sebebi laktozdur. Laktoz bazı bireylerde tolere edilemeyip ishale neden olmaktadır. Kola, kahve, çaylar gibi kafeinli içecekler vücuttan sıvı atımına neden olmaktadır. Özellikle ödem için kullanılan çay yeterli sıvı alımı olmadığı zaman vücutta olması gereken sıvıya atarak kabızlığa neden olmaktadır. Rafine (beyaz) undan yapılmış her türlü besin posa bakımından fakirdir. Bu durum sindirimi zorlaştırarak kabızlığa neden olmaktadır. Fast food, kızartmış yiyecekler, paketli gıdalar içeriğindeki trans yağ ve rafine (beyaz) undan kaynaklı sindirim problemlerine sebep olup kabızlık etkenidir. Olgunlaşmamış muz tüketmek kabızlığın başlıca etkenidir. Nişasta içeriğinin fazla olmasından dolayı sıvı emilimi yapar ve dışkının katılaşıp atımını zorlaştırmaktadır.
Gaz problemi
Kabızlık beraberinde gaz problemlerine de neden olabilmektedir. Bu yüzden kabızlık ile birlikte gaz problemi yaşayan bireyler gaz yapıcı besinlerden uzak durmalıdır.
Kurubaklagiller, süt, çikolata, işlenmiş etler, soğan, sarımsak, turp, lahana, karnabahar, portakal, greyfurt, erik, armut gibi besinler gaz yapıcıdır. Gaz yapıcı olan çoğu besin ayrıca kabızlık gidericidir. Bu yüzden kabızlık ile gaz problemi birlikteyse bol meyve, sebze ve tahıllar ile kabızlık problemlerini giderebilirler.
Kabızlık için kür tarifi; 6 adet kuru kayısı, 4 adet ceviz ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını bir kapta karıştırınız ve oda sıcaklığında beklemeye bırakınız. Geceden hazırladığımız bu kürü sabah aç karnına tüketiniz. Yarım saat sonra kahvaltı yapabilirsiniz.
Sağlıklı Günler