Hiç bilerek veya isteyerek katil olmak ister misiniz? Birinin hayatına son vermek? Bir babayı ve anneyi evlatsız bırakmak ister misiniz? Birini annesiz ve babasız bırakmayı ister misiniz tabi ki cevaplar hayır olacaktır diyerek ümit ediyorum.
Bu soruları birde kendimize soralım. Birinin sevdiklerinizin hayatına son vermesine katlanabilir misiniz? Ne kadar acı olduğunu hissetmek ister misiniz? Herkesin hayır diyeceği bu sorular çokta uzağımızda değil, aksine hepimizin sabahtan akşama kadar içinde bulunduğu hayattan şeyler. Acımasız sorulamayan ama gerçekleştirilen sorular bunlar. Cevabı asla olmayan ama bir günde ortalama 3242 kişinin başından geçen kötü bir olay. Sayı ne kadar da büyük değil mi?
Bir yılda ortalama 1.2 milyon kişi trafik kazaları sonucunda hayatını kaybediyor. Maalesef 1.2 milyon kişinin aile yakınları annesiz, babasız ya da evlatsız kalıyor. Kazalar oluyor insanlar vefat ediyor, duyuyoruz, görüyoruz üzülüp geçip, gidiyoruz ama neden önlem almıyoruz.
“Kaza” yanlışlıkla ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşen can ve mal kaybı zararına neden olan bir eylemdir. Peki, yaşanan trafik kazaları gerçekten kaza mı? Saatte 150 km\h ile giden bir sürücü kazamı yapmış oluyor, yoksa cinayete tam teşebbüs mü?
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalar gösteriyor ki; saatte 80 km hızla giden bir kişinin 30 km hızla giden bir kişiye oranla ölüm riski tam 20 kat daha fazladır. Ayrıca savunmasız yayalara 30 km hızla çarpıldığında ölüm riski yalnızca %10 iken 45 km hız ile çarpıldığın bu ihtimal 5 kat artıp %50’ye ulaşıyor ve 80 km hızla giden bir aracın bir yaya çarpması halindeyse yayanın hayatta kalma ihtimali neredeyse sıfıra düşmekte.
Yapılan araştırmalar neticesinde 160 km\h ile giden bir araç 100 kilometre yolu 38 dakikada gidiyor. 100 km\h ile giden ise aynı yolu 60 dakikada bitiriyor 22 dakika için bir kişinin hayatını tehlikeye atmak gerçekten değer mi? Aracınızı kaderiniz değil, bilginiz yönetsin. Araba egonuz sürücü egonuz sayesinde bir insan yürüyemez hale gelebilir. Aynı araçta bulunan sevdiklerinizin hayatı tehlikeye girebilir. Araç kullanırken acı fren sesi yerine radyonuzdaki güzel müzikler ile yolunuza devam edin.
Önemsiz gelen ama yolcuları kaza anında hayata bağlayan emniyet kemerlerini es geçmeyin. Unutmayın ki emniyet kemeri yaşamla ölüm arasındaki bağdır. Ne kadar önemli olsa da ne kadar acil olsa da hız yapmayın çünkü hiçbir aciliyet bir insanın sağlığı kadar önemli değildir.
YANILMAYIN! Trafik kazaları asla kazayla olmaz.