Okullar Açıldı, Çocuklarımıza Beslenme Önerileri

Suna Koçak

Uzun bir tatilin ardından okullara dönen çocuklarımız tatildeki alışkanlıklarından sıyrılıp yeni bir düzene başlarken beslenmelerinin düzenlerini de ihmal etmeyelim.

Güne özellikle yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarıyla başlamaları onların büyüme sürecindeki gereksinimlerinin karşılanmasına destek olur. Posa içeriği yüksek sağlıklı karbonhidratlar gün içerisinde tokluğa ve ders boyu ihtiyacı olacak enerji gereksinimini karşılar.

Kahvaltı derslerde dikkat ve uyanıklığa destek olur. Kahvaltı ve ara öğünün atlanması halsizliğe neden olarak çocuğun öğrenme kapasitesinin azalmasına neden olur.

Beslenme çantalarına suyu ilave etmeyi unutmayalım. Meyve, fındık, ceviz gibi kuruyemişler ve süt ayran gibi sağlıklı içeceklerin beslenme çantası çocukların kantinden sağlıksız besin tercihlerinin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

Çocuklarda Omega 3 desteği önemlidir. Günlük 1 avuç içi kadar hayvansal protein kaynağı olan et/tavuk/balık tüketimi önerilir.

Çocuklarımız diş ve kemik sağlıkları için günde 2-3 bardak süt veya yoğurt tüketmelidir.

Günde 3-4 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon meyve tüketimi vitamin-mineral yetersizliğinin önlenmesi için çocuklara tükettirilmelidir.

Çocuklar abur cuburları öğün yerine tüketebilmektedir. Bu ürünler boş enerji kaynağı olup çocuklarda şişmanlığa yol açan düzensiz beslenmeye neden olmaktadır. Çocukların sevdiği atıştırmalıkların sağlıklı hallerinin tarifleri pek çok sitede mevcut olup onları ebeveynleriyle beraber evde hazırlayıp pişirmeleri hem etkinlik hem de sağlıklı olması ile güzel bir alternatif olacaktır.

Kahvaltıda yumurta ve peynire ilave tahin-pekmez, ceviz, süt tercih edilebilir. Okulda öğle yemeğinde veya ara öğünlerde tam tahıllı ekmek ve peynirle hazırlanan sandviç, süt-meyve, ev yapımı kek-meyve suyu, tost-ayran gibi besinler tercih edilebilir. Akşam ise et veya alternatif olarak kurubaklagiller, etli sebze yemekleri tercih edilebilir. Yanında salata, 1 kase yoğurt ve 1-2 dilim ekmek günlük almaları gereken vitamin-mineral ihtiyacının karşılanmasına destek olacaktır.

Çocuklara 3 ana öğün mutlaka verilmeli ve 2-3 saat açlık zamanı olacak şekilde 2 veya 3 ara öğün planlanmalıdır.

Her bir çocuğun enerji, protein, vitamin-mineral gereksinimi farklıdır. Bireysel olarak kilo-boy ölçümü değerlendirilmeli ve uygun beslenme planı oluşturulmalıdır. Çocuklar akranları ile kıyaslanmamalıdır ve bireyin kendi besin seçimine ve porsiyon miktarına da önem verilmelidir. Sevmediği besinlerin sunumlarının iyileştirilmesi, farklı pişirme yöntemlerinin uygulanması besin tercihlerini değiştirebilmektedir.

Çocukların protein, enerji, demir, kalsiyum gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamaması ne kadar kötü ise fazla kalori alımına ve yetersiz fiziksel aktiviteye bağlı şişmanlık yaşaması da o kadar kötü sonuçlar doğurmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme ve uygun miktarda su tüketimi çocuğun okul başarısını artırmaya destek

olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.