Kemik sağlığı ve beslenme

Suna Koçak


Sağlıklı beslenme ve ideal ağırlığa sahip olma her alanda olduğu gibi kemik sağlığınızın korunmasında da önemlidir.
35 yaşına kadar kemik kazanımı olurken 35 yaştan sonra kemik hücrelerinde yıkımlar daha fazla olur.
Yeterli Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum ve D vitamini kombinasyonunun alınması ileri yaşlarda görülen kemik problemlerinin önlenmesine katkı sağlar.
Süt ve süt ürünleri yeterli kalsiyumun alınması için günde en az 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
Yoğurt, süt, kefir, peynir, ayran günlük beslenme planına eklenmelidir.
Kemik ve eklem sağlığının korunmasında yeterli D vitamininin alınması da önemlidir. D vitamini içeren balık yanında yeşil yapraklı sebzelerle beraber tüketildiğinde kemik sağlığının korunmasını destekler.
Balığın Omega 3 kaynağı olması enfeksiyonlu eklem rahatsızlıklarının önlenmesinde ayrıca etkindir.
Yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği hem Magnezyum hem de fosforun iyi kaynaklarındandır.
Fazla miktarda alkol, tuz, çay-kahve tüketimi, fitat içeriği yüksek besinlerin tüketimi kalsiyum emiliminin önüne geçerek kemik sağlığımızı olumsuz yönde etkiler.
Yeterli meyve sebze tüketimiyle C vitamininin yeterli miktarda alınması kolajen oluşumunu destekleyerek kemik sağlığını korunmasına destek olur.
Sağlıklı Günler Dilerim…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.