Hangi Magnezyum Takviyesi?

Suna Koçak

Magnezyum 800'den fazla enzimin yapısına katılan ve vücudumuzda en çok 4. sırada bulunan bir mineraldir. Vücudumuz üretmediği için dışarıdan gıdalarla veya gıda takviyeleriyle dışarıdan almalıyız. Kas krampları, yorgunluk halsizlik, kabızlık problemlerinde, kasların gevşemesinde, elektrolit dengesinin sağlanmasında, protein sentezi, sinir fonksiyonları, kemik- diş sağlığı gibi pek çok işlevi bulunur.

Magnezyumun çok az bir kısmı kan plazmasında bulunurken çoğunluğu kemik ve kasların yapısındadır. Bu nedenle yetersizliğinin tespitinde plazma değeri normal çıksa bile enerji yetersizliği hissettiğimiz durumda Mg eksikliği aslında ilk aklımıza gelen mineral olmalıdır.

Magnezyum Ispanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde, ceviz badem gibi yağlı tohumlarda, muz, avokado, bitter çikolata, tam tahıllar, mineralli sert sularda bulunur

Erkeklerde ve Kadınlarda 375 mg Magnezyum günlük olarak alınması gerekirken mevcut beslenme modellerimizle bu oranın 3 te 1 ini ancak karşılayabilmekteyiz.

Magnezyum kortizolü en iyi dengeleyen mineraldir, ruh sağlığının iyileştirmesine yardımcı olur Magnezyumun Kalsiyum ve D vitamini sentezindeki görevleri sayesinde kemik gelişimine katkı sağlar. Hipertansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Tiroid bezindeki hormon dönüşümlerinde de Mg görev yapar. B6 ve D vitamini Magnezyum ile aktifleşir. Doğal detoks etkisi olan metilasyon reaksiyonlarında Magnezyum görevlidir. Vücut fonksiyonlarının aksamaması için gıdalarla alımına özen gösterilmeli veya gıda takviyeleri kullanılmalıdır.

Aşırı alkol tüketimi, bağırsak emilim problemleri, sigara kullanımı, uyuşturucu kullanımı, bağırsak parazitleri, antibiyotik ve antiasit kullanımı bireylerde Magnezyum yetersizliğine sebep olur.

Diyabet, Osteoporoz, depresyon, kas-iskelet sistemi bozuklukları, fibromiyalji gibi yaygın hastalıklar Magnezyum eksikliği ile ilişkilidir.

Hangi Magnezyum formu hangi durumlarda nasıl kullanılır Kısaca bahsedeyim..

Magnezyumun organik formları(malat, sitrat, glisinat, L-Treonat) inorganik formları (oksit, hidroksit)’na göre daha iyi biyoyararlanım sağlar.

Magnezyum Malat Hücre içine daha iyi oranda geçebilir. Vücudun enerji santrali olan mitokondrilerde enerji üretimini sağlar. Kronik olarak yorgun hissedenler, fibromiyalji hastaları, kas krampları yaşayanlar bu formu kahvaltıdan 1 saat önce veya sonra kullanılabilir.

Magnezyum Sitrat Kaslara iyi oranda geçebilen ve en kolay sindirilebilen formdur. Bağırsak hareketlerini artırıcı etkisiyle kabızlıkta kullanılabilir. Doktor kontrolünde gebelik kramplarında, dismenore(adet sancıları),sporcularda ve fibromiyalji hastalarında bu form kahvaltıdan 1 saat önce veya sonra kullanılabilir.

Magnezyum Glisinat Beyne en yüksek oranda geçen ve sakinleştirici etkisi bulunan Magnezyum formudur. Uyku, anksiyete, depresyon, migren gibi sorunlarda gece yatmadan yarım saat önce kullanılabilir.

Magnezyum L-Treonat Anksiyete, depresyon, Mod değişimleri, Alzheimer, Demans, Parkinson, Uyku problemleri, Öğrenme Güçlükleri, Kognitif Fonksiyon durumlarında kullanılabilir.

Magnezyum Oksit emilim oranı düşüktür. Hazımsızlık, mide ekşimesi, kabızlık gibi sindirim problemlerinde kısa süreli rahatlama sağlar.

Magnezyum’a bakış açısı kazandırmak için kısaca bilgilendirmek için sizlere bu hafta Magnezyumu anlattım. Magnezyum desteği için doktorunuza, eczacınıza danışmanızda fayda var.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.