Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Suna Koçak

Ekim ayında tüm dünyada meme kanserine yönelik farkındalık ve bilinç kazandırmak ve pembe kurdele temasıyla kadınlarda en sık görülen kanser türüne karşı dikkat çekmek amacıyla etkinlikler yapılmaktadır.

Her 8 kadından 1’inde görülen meme kanseri dünya çapında 2,3 milyon kadını etkilemektedir. Erkeklerde de görülebilmekte ancak oran daha düşük seyretmektedir.

Meme kanseri meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur.

Altta yatan nedenler arasında genetik yatkınlık, yaş, erken adet görme, geç menopoza girme, sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, radyasyon maruziyeti, hormon düzeyleri gibi faktörler yer almaktadır.

Erken tanı için ayda 1 kez yapılacak olan elle meme muayenesi basit ama etkili bir yoldur. 20-40 yaşlarında yılda 2 kez, 40 yaş grubundan sonra ise yılda 1 kez doktor kontrolüne mutlaka gidilmelidir. 40 yaş üstü her kadın mamografi çektirmelidir. Tedavi etmektense önlemek daha iyidir. Çünkü erken evrelerde tespitte hastanın yaşam kalitesi ve tedavi başarı oranı artmaktadır. Ölüm oranlarını düşürmek için bireylerin kişisel kontrollerini aksatmaması önem taşımaktadır. Eğer ki memede veya koltuk altında kitle, memede şişlik, kızarıklık ağrı varsa, meme başında yara, soyulma veya pullanma varsa, meme başı çekilmesi gözleniyorsa, memelere bakıldığında şekil değişikliği veya asimetrik görüntü varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Meme Kanserinin Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

İdeal ağırlığınıza gelin ve koruyun.

Yeterli ve dengeli beslenin.

Fiziksel olarak aktif olun.

Bağışıklığınızın korunması için omega 3 ve antioksidan içeriği yüksek Akdeniz tipi diyetle beslenin, yetersiz olduğu durumlarda düzenli olarak takviyeleri kullanın.

Doymuş yağ alımını azaltın etleri görünür yağlardan arındırın ve süt ve süt ürünlerinin kaymak kısmından arındırın.

Bol lifli beslenin. Meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve kurubaklagiller sağlıklı ve lifli gıdalardır.

Bol su tüketin. Su en iyi toksin atıcıdır.

Tuz tüketiminizi 5 gramla sınırlayın.

Zencefil, zerdeçal, kekik, çörekotu gibi baharatlar antiinflamatuar özellikleri ile bağışıklığınıza destek olur.

Uyku rutinleri oluşturun ve günde 6-8 saat uyuyacak şekilde uyku düzeninizi sağlayın.

Strese karşı hobiler edinin.

Gelecek yıla kadar 1-31 Ekim tarihleri arasında farkındalığımızın artması amacıyla planlanan etkinliklerin sonucunda meme kanseri vaka sayısının ve ölüm oranlarının azalmasını diliyor ve katkı sunmaktan mutluluk duyuyorum.

Herkese sağlıklı bir hafta dilerim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.