Bunları Biliyor Musunuz?

Suna Koçak

Herkese Merhabalar

Farkındalıklı Yaşam, Stresle Mücadele, Kaliteli Uyku, Akdeniz tipi Sağlıklı Beslenme, Fiziksel Aktivite, Öz Sevgi, Meditasyon, Sosyal Yaşam ve Kendini Kabullenme hepsi sağlığımızı etkileyen unsurlardır. Birbiriyle ve sahip olduğumuz hastalıklarla yakından ilgilidirler. Öncelikle yavaşlama, farkındalıklı yaşam ve pozitif düşünce ile küçük adımlarla başlayıp sonraki süreçte büyük farklılıklar yaşayabiliriz.

Sağlıklı Beslenme kısmından konuyu ele alırsam öncelikle yavaşlayın

Canınız istedi diye sürekli atıştırma halinde olmayın. Hislerinize bağlı olarak tetiklenen bir yeme isteği olabilir. Gerçekten aç mısınız? Öncelikle su için belki gün içinde yeterince su tüketmediniz, Sabah kahvaltıda yeterince protein almadınız, gün içinde sebze-meyve-tam tahıllardan alman gereken posayı almadığınız için bağırsaklarınızı yeterince beslemediniz. Boş enerji kaynaklarıyla özellikle basit karbonhidrat dediğimiz tatlı, beyaz ekmek, pilav-makarna gibi kan şekerini hızlı yükseltip hızlıca düşürecek gıdalar tükettiniz ve sonuç olarak yeme isteğini bir türlü kontrol edemiyorsunuz. Ne kadar sağlıklı besinler seçerseniz tokluk süreniz o kadar uzun olur. Yumurta, süt ürünleri, beyaz etlerdeki proteinler, tam tahıllardaki B grubu vitaminler, omega 3, probiyotikler sizlerin duygu durumuna etki eden bileşenlerin gün içinde alımı önemlidir.

Düzenli olarak kan tahlili yaptırmaya özen gösteriniz. Vitamin-mineral seviyelerimiz düştüğünde vücudun mekanizmaları bozulur. Çünkü çoğu vitamin minerali dışarıdan besinlerle almak zorundayız. Ancak son zamanlarda Batı tarzı beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle çoğumuzun vitamin-mineral ve HDL Kolesterol değeri düşük, Total Kolesterol, Trigliserit ve LDL Kolesterol seviyelerimiz ise çok yüksek.

Gerektiği durumlarda doktor ve eczacınızın önerdiği takviyeleri kullanmayı ve normal seviyelere gelip gelmediğini kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. Aksi takdirde vitamin-mineral yetersizliğine bağlı hastalıklar baş gösterir.

Ayrıca kullandığımız yağlar özellikle ayçiçek, mısır gibi omega 6 yağ asitlerinin fazla miktarda kullanımı, balık, ceviz gibi kaynaklarda bulunan omega 3’ün ise yetersiz tüketimi vücutta inflamasyonu tetikleyerek diğer hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Haftada 2 kez balık tüketmiyorsanız dengelemek adına omega3 takviyesi kullanmanızı ve yemeklerde zeytinyağını tercih etmenizi tavsiye ederim.

Mevsim geçişi süreçlerinde kilo almamızın bir nedeni değişen hava şartlarına mücadele etmek için vücudumuz metabolizma hızını yavaşlatıyor. Fiziksel aktviteyi artırmak metabolizma hızınızı artırır. Ayrıca vücut enfeksiyonlara da açık hale gelebiliyor. Bu nedenle koruyucu kalkan olan antioksidan kaynağı mevsim meyve-sebzelerin tüketimi önemlidir. Tüketmiyorsanız mutlaka C vitamini, lipoik asit, glutatyon, KoenzimQ10 gibi antioksidan takviyelerini doktor ve eczacınıza danışarak kullanın.

Hocam hiç ekmek yemiyorum ama kilo alıyorum diyenlere de bir sesleniş olsun. Ekmek içerisinde bulundurduğu bitkisel protein, tiamin gibi B grubu vitaminler ile size enerji veren hormonları aktifleştiren bileşenlere sahip bir kaynaktır. Bu nedenler ekmek tüketelim. Çünkü önemli olan ekmekte ölçülü olmak, her öğünde 1-2 dilim yemek kilo aldırmaz. Çoğu danışanım ekmek yemediğini pilav makarna yediğini söylüyor. 3 kaşık pilav makarna 1 dilim ekmek yerine geçiyor bunu belirteyim. Pilav-makarna ekstradan yağ da içeriyor ve porsiyonu kontrol etmek daha zor. Bu nedenle pilav/makarna yerine öğünde 1-2 dilim tam tahıllı ekmeği tercih edelim. Hiçbirini tüketmeyim hocam da tamamen yanlış. Çünkü karbonhidratsız beslenmede enerji kaynağı olarak proteinler kullanılır ve maalesef kasların ihtiyaç duyduğu proteinler enerji için harcanacağından kas zayıflığı yaşarsınız. Yeterli ve dengeli beslenme yumurta-zeytin+ peynir+sebze +tam tahıllı ekmek içeren kahvaltı, çiğ ve pişmiş sebze+protein kaynağı+1-2 dilim ekmek içeren öğle ve akşam yemeği ara öğünlerde meyve+yağlı tohum veya süt ürünleri+meyve ikilisi ile gün içinde almanız gereken vitamin ve mineralleri alabilirsiniz.

Küçük adımlarla büyük hedeflere ulaştığınız bir hafta dilerim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.