Bayramın Tadını Çıkarırken Sağlığımızın Tadı Kaçmasın

Suna Peker

Bayramı bayram yapan sevdiklerimiz. Sevdiğimizden vazgeçebilmenin sınanmasıdır Kurban bayramının özü…Kurban Bayramı ailelerin bir araya geldiği, paylaşmanın ön planda olduğu ve özellikle et ve tatlıların bulunduğu sofraların kurulduğu bir Bayram…

Bu Hafta ileride sağlık problemleri yaşamamak, en çok da sevdiklerimizin yanında hep sağlıkla kalmak için Bayramda Beslenme Önerileri vereceğim sizlere…

Havaların ısınmasıyla beraber ette bozulmaların olmaması için dikkat edilmeli. Kurban etlerimizin sıcaklıkları çok yükselmeden kesme-parçalama işlemini yapalım Daha önceden dondurduğumuz buzların etle temasıyla ısı dengesinin korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.

İşlemi yapılan etlerin hemen buzdolabı veya dondurucuya konulması gerekir. Etlerinizi buzdolabı poşetlerine kıyma kuşbaşı olarak küçük parçalar halinde buzdolabında 2 gün, dondurucu kısmında 3 ay saklanabilir.

Kurban Etlerinin Ölüm sertliğinin gitmesi ve sindirim problemi yaşamamanız için 1 gün buzdolabı kısmında dinlendirdikten sonra tüketimi uygundur. Hemen tüketilecekse kimyon, kekik gibi baharatlarla marinasyon edilerek sindirimin kolaylaşması sağlanabilir. Pişen etin iyice çiğnenmesi de sindirime yardımcı olur. Kırmızı ette protein, demir, çinko, fosfor, B12, B1 ve B6 vitamininden zengindir ancak içeriğindeki yağ ve kolesterol nedeniyle tüketim miktarının sınırlandırılması, pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama olarak tercih edilmesi kalp ve damar sağlığımız için önemlidir. Etin kendisi %25 yağ içerdiği için ilave kuyruk veya tereyağ eklenmemeli kendi suyunda pişirilmelidir. Yanında mutlaka salata, sebze yemekleri gibi daha düşük kalorilerle midede hacim sağlayan besinler tüketilmelidir.

Sabah dengeli bir kahvaltı atlanmaması gün içerisinde besin tercihlerinizin daha kontrollü olmasına yardımcı olur. İçerisinde 1 yumurta, 1 dilim, peynir, bol yeşillik sebze ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek uygun olur ancak kalabalık ve çok çeşitlerin olduğu bir sofradaysanız her çeşitte tadına bakmalık küçük porsiyonlarda tüketimi daha uygun olacaktır.

Her şeyin kararında olması yaşamın dengesi için kıymetli.

Fazla miktarda tuz, çikolata, yağlı et, asitli içecekler, çay-kahve ve şekerli yiyecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Misafirlerimize şerbetli tatlılara alternatif olarak meyve, meyveli veya sütlü tatlılar ikram edilebilir. Ne yiyorsak yiyelim vücudun tolere edilebilir miktarı aşmayalım. Örneğin baklava 1-2 dilim yedik diğer misafirlikte de ikram edildi o zaman sağlıklı içecek alternatifini içelim bir diğerinde sade kahve içelim hem ev sahibinin gönlü olsun hem de porsiyon kontrolünü sağlamış olalım. Gün içerisinde 2,5 litre su içelim, içecek tercihlerinde ayran, maden suyu gibi sağlıklı seçeneklere öncelik verelim, çay ve kahve vücuttaki suyun atılmasına neden olduğu için mutlaka tüketimi sınırlandıralım.

En az yarım saat günlük yürüyüş yapmayı, mümkünse misafirliğe giderken vb akşamları yürümeyi ihmal etmeyelim. Bayramın keyfini çıkarırken sağlığımızın tadının kaçmadığı ailenizle ve sevdiklerinizle beraber mutlu bir bayram dilerim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.