Ne zaman akıllanacağız
6 Eylül'de Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) oturumları başladı ve 1 ay boyunca her hafta sonları alan sınavları olmak üzere hepsi tamamlandı. 2,5 milyondan fazla aday sınavlara girdi. Adayların 3'te ikisi ikinci veya daha fazla sınava girenlerden oluştu. Yani birçok aday, 2'inci, 3'üncü, 4'üncü ve hatta 5'inci kez KPSS sınavlarına girdi. Kim bu adaylar? 20 yaşını tamamlamış, üniversitelerin 4 yıllık fakültelerinden mezun olmuş, mezun olduktan sonra yıllarca sınava çalışmış, 20,25 ve 30 yaşına gelmesine rağmen hâlen ailesinden harçlık almış, atanacağı zaman en az 5 yıl ailesine karşı vefa borcunu ödemek isteyen, bu vatanın öz ve öz kendi evlatları...İkinci olarak atama bekleyenler ise; üniversitelerden mezun olduktan sonra Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'i başarıyla geçmiş, yabancı dil sınavını vermiş, alanında yüksek lisans veya doktorasını tamamlamış, tüm bu süre içinde yaşı en az 30'u geçmiş, ailesinden harçlık almış, atanacağı zaman en az 5 yıl ailesine karşı vefa borcunu ödemek isteyen, ülkesine en iyi hizmeti vermek isteyen, bu vatanın öz ve öz kendi evlatları....
Son zamanlarda medyadan sıkça duyar olmaya başladık, “Şunun yakını, bunun akrabası, yakınının tanıdığı atanmış” torpille atananların liyakat ehliyeti tartışılabilir ama tartışılmayacak tek alan hak gaspıdır. Bir yere atanmak için kanunda belirtilen aşamaları başarıyla tamamlayıp, en iyisi olduysan fakat atanman için birinin sihirli değneği gelip başarılı adayın altındaki adayı atıyorsa işte burada büyük bir kanser var demektir. Bu durum hem ülkeye, hem vatandaşına, hem emeği hem de hakka ihanettir. Üstelik böyle durumlar ülkenin ilerleyişini, zenginleşmesini ve kaosu da beraberinde getirir.
Allahü Teâlâ, Kur'an-ı Kerim Nisa Süresinin 58'inci ayetinde, “Hiç kuşkusuz Allah, sorumluluğu, her işin uzmanına verilmesini diler. Ve sorumluluklarınızı yürütürken, insanlara karşı adil davranmanızı öğütler.” diyor.
Artık bu durumlara gerçekten bir çözüm bulunması gerekiyor. Torpilli atamalarda en çok şikayet edilen konu ise ‘Mülakat' aşaması oluyor. ‘Mülakat' aşamasında torpil yapılıyor mu bunun en ince detaylarına kadar araştırılması elzemdir. Mülakat, başarının ve liyakatin önüne geçiyorsa hükümet buna çözüm bulmalı ve adaletsizliği gidermeli. Bu kadar insanın emeğinin hiçe sayılması, bile bile aday kayrılmasına göz yumulması herkesin şikayet ettiği bir durumken, halen bu tip haberlerin gündeme gelmesi toplumu derinden etkiliyor. Bu ülkeyi en iyi seviyelere getirmek istiyorsak, başta liyakati başarmalıyız. İlk önce akıllanacağımız konu bu olmalı ki, tüm sistemimiz işin uzmanları tarafından tıkır tıkır işlesin.