Her zaman olanlar yine oldu

Servet R. Çolak

Her zaman olanlar yine oldu

Her yeni yıla girerken, aynı şeyler sanki kodlanmış gibi tekrar eder. Bunların başında yılbaşına karşı çıkanlar, gizli olarak kutlayanlar ve açıktan kutlayanların savaşı gelir. Bu yılbaşında da yeni aynı sahnelere hep birlikte şahit olduk.

Bir Müslüman’ın yılbaşı kutlayıp kutlamayacağı elbette kendi isteğine kalmış bir durumdur. Yılbaşından hemen önceki camilerdeki Cuma vaazının konusu da yılbaşı oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı insanlara, özellikle Hristiyanların kutladığı ve dini bayramları olan ‘Yılbaşı’nı bir Müslümanın kutlamasının uygun olmadığını anlattı. Dini açıdan bakıldığında bir Müslümanın kesinlikle ‘yılbaşı’ kutlamaması gerekiyor. Bana göre de bu durum miladi takvim kullanan bizim gibi pek çok ülke için geçerli.

Konunun asıl önemi, Türkiye gibi ülkeler nasıl davranmalı?

İnsanların Allah’a yakınlığını ve inancını kendisinden başka kimse daha iyi bilemez. İyi bir Müslüman içi ‘Yılbaşı’ terimi Diyanet’in dediği gibi tabi ki de doğru değildir.

Bunun yerine ‘Yeni Yıl’ terimi hem uygun hem de kimseyi rahatsız etmeyecek cinstendir. Artık kutlama konusu ise insanın kendisine kalmış bir meseledir.

İşte kutlama meselesi insanın kendi tercihine kalmışsa, buna kimse karışamaz.

Hukuk devleti olmanın temel özelliği de budur zaten. Bu özellik, insanların temel özgürlüklerine karışmayı ve tercihlerinin rencide olmasını önlemektir.

Buralar en derin konular ve işin içine ne kadar girilirse o kadar da çıkması zordur.

Yeni yıl kutlamasını insanların vicdan ve hürriyetlerine bırakmak en doğrusudur ve öyle de olması gerektiğine inanıyorum.

Yine yeni yıla girerken birçok çarpıklıkların gözümün önünden geçtiğini de anları da şok etkisiyle izledim. Bunların da başında hindi satışı, Milli Piyango satışı hatta ve hatta kuruyemiş satışı bile geldi.

İnsanlar yeni yıla girerken ailecek yapacakları küçük kutlamaları kamufle etmek zorunda hissedildiler. Birçok kişi de kuruyemiş bile alırken neredeyse bu hissiyatla dikkatlice alışveriş yaptıklarına şahit oldum.

Mesela hindi satışı…

Hem pazarda hem de kasapta hindiler Aralık ayının son haftası kapış kapış gitti. Bu Konya’da da böyle oldu. Bizzat haberlerini yaptık ve her satıcı 2019’un son günlerinde hindilerin çok hızlı satıldığını söylediler.

İşte böyle çarpık bir durumla karşı karşıyayız. Hatta satıcılar bile yeni yıl için satış yapmadıklarını her yıl bu dönemde hindi satışının çok olduğu için hindi getirttiklerini söylediler.

İşte yukarıda söylediğim durumlar yeniden yeniden doğuyor.

İnsanların vicdan ve hürriyetlerine kimse karışamaz. İnsanlar yeni yıla girerken ister arabaşı yaparak girerler, isterlerse kitap okuyarak girerler, isterlerse eğlenerek girerler.

Artık Türkiye olarak bunları bir kenara bırakmalıyız ve ciddi, güzel sonuç getirecek, ülkemiz için yarar sağlayacak konuları tartışmalıyız.

Temennimiz; 2021’e girerken böyle meselelerin tekrar yaşanmaması, konuşulmaması…

Her ne kadar istesek de tekrar yaşanacağını biliyoruz…

Yeni yıl hepimize güzel günler getirmesi dileğiyle…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.