Çocuklarımız kaç yaşında olursa olsun, ortada yaşadığı ya da yaşattığı bir sorun varsa; hemen hemen büyük bir çoğunluk çocuğunu alıp koştur koştur bir uzmana götürüyor. İşin buraya kadar olan kısmı normal gibi görünse de ya da ideal olan gibi görünse de bundan sonra ki süreç maalesef can yakıcı… “hocam, biz bu çocukla sorun yaşıyoruz, buyurun anlatsın, çözün, yardımcı olun…” neredeyse eti sizin kemiği bizim hocam, yeter ki düzelsin nidalarını duyuyoruz.
Elbette bir anne baba olarak çocuklarımızın sorun yaşamasını istemeyiz, onlarla sorun yaşamak da istemeyiz ama bunun için önce bu sorunların yaşanmasına neden olan şey ne? Bizim bunların yaşanmasında olumlu ya da olumsuz katkımız ne? Sorun ne zaman başladı? Ve biz ne zaman fark ettik? Ve geldiğimiz noktada biz ne yapabiliriz?
Maalesef bu soruların cevabı çoğunlukla verilmeden uzmana başvuruluyor ki başvurulan kişinin uzmanlığı doğrultusunda sadece çocukla çalışılıp süreci uzatma, çocuğu ilaca boğma, çocuğu sorunun kaynağı da çözümü de sensin imajı yaratma gibi birçok durumla karşı karşıya getiriyoruz.
Peki, doğrusu ne? aslında işin özü, çocuklarımızla sağlıklı bağ kurmayı öğrenmek zorundayız. Sevgi ve iletişim dilimizi geliştirmeliyiz. Bunlar için de çocuklarımızla vakit geçirmeliyiz. Sizin yıllarca geçirmediğiniz vakti, kuramadığınız iletişimi para karşılığında uzmandan beklemek çok sağlıklı bir yol değildir.
Ancak şunu yapabilirsiniz, biz anne baba olarak çocuğumuzla yaşadığımız sorunların üstesinden nasıl gelebiliriz, çocuğumuzun yaşadığı sorunlarda ona nasıl yardımcı olabiliriz ve bize bu konuda yardımcı olabilir misiniz? diyerek uzmandan yardım almanız atılacak ilk doğru adımdır.
Böylece sorunların altında ezilen ve yalnız bırakıldığını düşünen çocuk yerine; sorunlarını paylaşan ve sorunların giderilmesi için destek olan bir anne babaya sahip olduğunu bilerek güçlenen bir çocuğa sahip olmak mümkündür.
Hayatımızda her zaman elbette sorunlar olacaktır. Önemli, olan sorunlara başlangıcında müdahale edebilmektir. Bunun için de aile fertlerinin birbirleriyle geçirdikleri vaktin artırılması önemli bir unsurdur.
Bir uzman olarak, önceliğim bizlere duyulan ihtiyacın azalmasıdır. Bunun için de yitirdiğimiz birçok şeyin yeniden kazanılmasının önemine inanıyorum. Babalar daha fazla para kazanma telaşından anneler de sosyal medya uzmanı olmaktan vazgeçtiklerinde kazanan aile, çocuk ve toplum olacaktır.