Sonbahar mevsimi gelince sizin de gözleriniz uğur böceklerini arıyor mu? Benim bir anda aklıma düştü, ne zamandır göremiyorum onları. Sonbahar geldiğinde bir yapraklara bir de uğur böceklerine gözüm takılırdı.
Mevsimler de değişti. Günümüz dünyasında her şeyin birbirine karıştığı gibi. Mevsimler insanoğlunu terk ediyormuş gibi bir hissiyat var içimde. İnsan doğaya yabancılaşırken, doğa da insana yabancılaşıyor, bir uzaklaşıyor sanki. Parmaklarımızın ucundan uçurduğumuz, tekerlemeler uydurduğumuz uğur böcekleri yok ortalıkta. En büyük dileğimizdi bir zamanlar onların ellerimize konması. Şans getireceğine inanıyorduk. Bu sene hiç gelmediler. Niye? İnsanların yüzünden.
Yüzlerce belki de binlerce canlı türü insanların gerçekleştirdikleri, yaptıkları yüzünden yok ediliyor. Doğa tahrip ediliyor, aç gözlülük yüzünden. Bu yok ediş insan türünü de etkiliyor ve bunu hissediyoruz. Doğanın dengeleriyle oynanıyor. Çin’de korona diye bir şey çıktı, uğur böceği gibi türler başta Çin olmak üzere kaybolmaya başladı. İnsanoğlunun neden olduğu kirlilik dünyayı istila ederken, canlı türleri de azalıyor. Peki, telaşlanıyor muyuz? Ya gelmezlerse diye üzülüyor muyuz? Neler kaybettiğimizin farkında mıyız?
Yazın bakalım arama çubuğuna uğur böceğinin faydaları neymiş. Doğaya faydası var ki ‘uğur’ böceği olmuş. Bir tane uğur böceği 5 bin yaprak bitini yiyebiliyor. Zararlı olan bilumum haşereyle besleniyorlar. Tarlalarda ekinlerin koruyucusudur onlar. Kimyasallara olan ihtiyacı azaltırlar.
Her böceğin, her canlının bir görevi var. Ama bunu hep hatırımızdan çıkarıyoruz. Allah inşallah insanoğluna bilinç nasip eder de sonumuz hayır olur. Yoksa gidişat iyi değil…