Kadın ve Erkek Birlikte Nasıl Mutlu Olur? 1-
Yaratılış formatımızı bilmemiz, kadın ve erkek cinsiyetin getirdiği temel özellikleri öğrenmemiz, karşımızdaki insan veya insanlar ile daha iyi iletişim kurmamızı, tanımamızı sağlar. Kadın ve erkek birbirinin özelliklerini bilmesi durumunda, aile içerisinde, sosyal hayatta, iş hayatında birbirini anlamak hususunda daha anlayışlı hareket edebilirler.
Esasen kadın ve erkek cinsiyetin çocukluktan başlayarak gelen gelişimsel farklılıkları mevcuttur. Okul öncesi döneminde,
ergenlik döneminde, gençlik dönemlerinde fiziksel ve gelişimsel farklılıklar bulunmaktadır.
Çocukların gelişimsel özelliklerini bilmek, hangi evrede neler yapabileceğini, yapması gerektiğini bilmek onları hayata hazırlamak açısından önemlidir. Bu ölçekle baktığımızda çocukların gelişimsel özelliklerini bilmek onların eğitim hayatını, sosyal yaşamlarını, kişilik gelişimlerini nasıl etkiliyorsa, kadın ve erkeğin fıtrattan gelen yaratılış özellikleri, onların aile hayatını nasıl etkileyeceğinin bilinmesinin faydaları muhakkak olacaktır.
Kız ve Erkek çocuklarının eğitimde farklılıklarının yansıması nasıldır?
Kız ve erkek çocuklarının eğitime yaklaşımlarının farkında olmak, çocukları bu bilinçle hayata hazırlamak onları gelecekte başarılı olabilmesinin alt yapısını sağlayacaktır. Meslek seçimlerini yaparken, fıtratlarını zorlamayacak, severek çalışacakları alanları seçmeleri mutlu bir yaşam için önemlidir. Mesela, kız ve erkek çocukları derslerinde başarı faktörleri nedir? Hangi alanlarda daha başarılı oluyorlar? Karma eğitimde, kız ve erkek çocuklarının neden başarısız veya başarılı oluyorlar? Hangi meslek dalları onları daha mutlu kılıyor? Bu soruların cevaplarını bilmek, tercihlerimiz noktasında bize yardımcı olacaktır.
Kadın ve erkeğin birbirini daha iyi anlamasına sebebiyet verecek olan fizyolojik, biyolojik, psikolojik farklılıkların, lise döneminde müfredata girmesi, aile yapısının korunmasına, sosyal yaşamda insanların birbirini anlamasına, iş ortamından çatışmaların önüne geçmesi açısından muhakkak faydalı olacaktır.
İki cinsiyet arasında fiziksel olan özellikler belirgin olsa bile, biyolojik ve psikolojik farklılıkları tartışma konusudur. Bu farklılıkların sebebi genetikten gelen özellikler mi, biyolojik mi, yoksa yetişme ortamı ile kişinin zamanla edindiği kültürel birikimler midir? Bilimsel araştırmalar geliştikçe, alınacak sağlıklı neticeler ile insanoğlunun fıtratı, düşünme yapısı, iletişim dili çözülecektir.
Kadın ve erkek arasında bir üstünlük var mıdır?
Kadında erkek arasında cinsiyet açısından bir üstünlük olmamasına rağmen, yaratılış fıtratları, özellikleri nedeniyle birbirine eşit olmayıp, birbirinden farklı yönleri vardır. İkisinin de yapacağı veya yapamayacağı, yapmakta zorlanacağı şeyler vardır. Bu farklılıklar birbirini tamamlayacak şekildedir.
Bilhassa son yüzyılda öne çıkan feminizm akımı, kadına özgürlük sağlamak adına dengeleri bozmaya sebebiyet vermiştir. Kültürel cahillikler neticesinde, erkeğin kadın üzerinde kurduğu tahakkümlerden yola çıkan feminizm, kadına özgürlük tanımak adına aile yapısını zorlayacak mücadele ve müdahalede bulunmaktadır. Feminizm anlayışı kadına özgürlük alanı oluşturacağım derken, kadına kaldıramayacağı yükler bindirmektedir. Bir yanlış, diğer bir yanlış ile düzeltilmeye çalışılmaktadır.
Bu demek değildir ki, kadın ezilen, horlanan olsun. İslam’ın kadına verdiği değer, konulan ölçüler ile kadının hayatta ve aile içerisinde mutlu olmasını sağlayacak şekildedir. İnsanoğlunun eliyle dizayn edilmeye çalışılan izmlerin mutluluk getirmediği apaçık ortadadır.
Özcan Dalgıç Aile ve Çocuk Danışmanı & Psikoterapisti