Gelin-Kayınvalide ilişkileri toplumumuzun kanayan bir yarasıdır. Bu ilişkilerde genelde hedef tahtasına oturtulan kayınvalide iken, gelinlerde maalesef problemin kaynağı olabilmektedir. Gelin-kayınvalide ilişkilerindeki sıkıntılar, boşanma istatistiklerinde okun yönünü yukarıya doğru yükseltmektedir. Gelin-kayınvalide ilişkileri o kadar sıkıntılı hale geldi ki, tarafların travma yaşamasına sebep olabilmektedir.
Gelin ve kayınvalideler birbirleriyle olan tartışmalarında, olmadık hakaretler, söylenmeyecek sözler söyleyerek psikolojik şiddet uyguladıkları da görülebiliyor. Bununla yetinmeyen taraflar, 3. Sayfa haberlerine düşecek kadar fiziki şiddet (zulüm) uygulamaktadırlar. Bu konuda elimizden geldiğince her iki tarafa yönelik eleştirilerimiz, tavsiyelerimiz olacaktır.
Bu kadar önemli bir problemin çözümü niçin kangren olmaktadır. Geçmişte kayınvalideleri ile problem yaşayan gelinler, günümüzün kayınvalideleri olduklarında niçin aynı minval üzerine devam ederler. Ben yaşadıklarımı gelinime yaşatmayacağım diyen kayınvalideler neden gelini ile niçin geçinemezler? Ya da kızını yetiştirirken, kendi yaşadıklarından yola çıkarak kayınvalidesine ile nasıl iyi geçineceklerini anlatmak yerine, nasıl cephe alacağını öğretirler?
Niçin gelinler kayınvalidelerini, anneleri yerine koyamamaktadırlar. Eşinin sevgisini kazanmak adına eşinin annesine gereken sevgi ve saygıyı gösterememektedirler? Kayınvalide adayı bile belli değilken, peşin peşin kayınvalideler hakkında neden önyargı ile yaklaşılır? Eskiden cahillikten dolayı bu problemler yaşanıyor derken bugün bu problemi çözme noktasında insanlar niçin bilinçli hareket etmezler.
Bugün gelin-kayınvalide ilişkilerindeki sıkıntılardan bunalan taraflar, depresyon tedavisi görmek için psikologların, aile danışmanlarının kapılarını aşındırmaktadırlar. Eşler arasında ciddi bir huzursuzluğa sebebiyet vermektedir. Birisinin oğlu, birisinin kocası olan erkek, iki taraf arasında kalmakta, bunalmakta ve problemi çözme potansiyeli yoksa evden uzaklaşmaktadır.
İnancımızla, ahlakımızla, kültürümüzle uyuşmayan bu problemi iyi tahlil etmek ve aile saadetini yakalamak için çözüm paketlerini temel insani değerlerimizin içerisinde, inancımızda rahatlıkla bulabilmekteyiz..
Güzel bir ahlak ile yetişmiş, insan olmanın erdemine ulaşmış bir kayınvalide gelinine sıkıntı veremez, gelinde kayınvalidesine saygısızlık edemez. Kayınvalide gelinini kızı gibi görür, gelinde kayınvalidesini annesi gibi görürse problemi çözme yolunda ciddi bir adım atılmış olunacaktır.
Allah c.c., bizlere ayetlerinde iyi insan olmamızı emretmiyor mu? Annemize ve babamıza iyi davranmamızı emretmiyor mu? Yoksa ayetlerde eşinizin anne-babasına, akrabalarına kötülük yapabilirsiniz mi deniliyor? Müslüman müslümanın kardeşi değil miydi? Gelin ve kayınvalide olunca Müslümanlık rafa mı kaldırılıyor, kardeşlik bitiyor mu?
Önyargılarımız olmadan gelinlerimize kızım, yavrum, kayınvalidelerimize de anneciğim diyebilmeyi ve kalbimizin yumuşamasını diliyorum.
Not: Bir sonraki yazımız Gelin ve Kayınvalide Savaşlarında Baltalar Nasıl Gömülür?