Günümüzde boşanma oranlarının artmasıyla beraber gençlerin evliliğe bakış açıları menfi olmaktadır. Çevrelerinde yaşanan olumsuz evlilik hikayeleriyle beraber, evliliklerini ya geciktirmek istemekteler ya da bekar hayatını tercih etmekteler. Yanlış atacağı bir adımın sadece kendisinin değil, eş adayının hayatını olumsuz etkileyeceğinin bilinciyle hareket etmek önemli ve hassasiyet gerektiren bir durumdur. Evliliği düşünmeyen, kendisini hazır hissetmeyen bir kişinin, çevrenin baskısıyla evlenmesinin olumsuz sonuçlanması ihtimali yüksektir.
Evlilik ile ilgili net düşünceleri olmayan ve öğrenmek isteyenler öncelikle çevresinde evlilik tecrübesi olanlarla görüşebilir veya bir uzmandan yardım alabilirler. Evlilik çağı gelen gençler, olumsuz örneklerden etkilenmek yerine doğru evliliği nasıl yaparım diye düşünmeli, araştırmalı, buna görev evlilik tercihlerine karar vermelidir.
Kişi evlilik öncesinde, evlilik yapacağı eş adayında aradığı kriterlerini belirlemeli. Belirlediği kriterlerin artı ve eksi yanlarını değerlendirip, buna göre evlilik yol haritasına karar verebilmeli. Hangi kriterlere göre eşimizi seçebiliriz diyecek olursak?
Eş seçerken sıkıntı çekmeyeceğini, tüm istediklerini alabileceğini, rahat bir hayat yaşayacağını düşünerek, maddi imkânı yerinde zengin bir eş adayı seçmek. Acaba zenginlik evlilik hayatına mutluluk getiriyor mu? Tüm zenginler mutlu mu? Zenginliğin getirdiği problemler neler olabilir? Zenginlik kalıcı mı, geçici mi? Zengin eş adayı arayan kişi, bu sorularının cevaplarını muhakkak kendisine sormalı.
Kendisi veya ailesi için, karşıdaki kişinin bir özelliğinden (şöhretinden, konumundan, vb…) yararlanacağı bir eş adayı seçmek. Bu yaklaşım bencilce midir? Eş adayı bu durumdan yararlandırır mı? Güven ilkesi sarsılır mı? Bu soruların cevapları aranmalıdır.
Kendi gönlü ve düşüncesi olmadığı halde, ailenin onayını almak, ailenin istediğine hayır diyememek gibi düşünceler ile ailenin istediği eş adayına evet demek. Sonradan sevebilir miyim, sorusun karşılığını iyi değerlendirmek gerekmektedir.
Aile bağlarının kopuk olduğu veya çatışmalı geçtiği bir dönemde, sırf aileye inat veya isyan amaçlı bir eş adayı seçmek. Mutlu olamayacağını bilerek yapılan evlilik, mutluluk getirir mi? Aileleri evliliğin dışında tutmak mümkün müdür?
Devamlı bir flört ve gece hayatı olan bir kişi, duygusal bağ kuramama durumunda ve sürekli başka insanlarla olmaktan sıkıldığı için ani bir kararla, ilk karşılaştığı insanla evlenmeyi düşünür. Ani alınan bir karar mutluluk getirecek mi? Karşımdaki kişi doğru kişi mi? Soruları iyi irdelenmelidir.
Bazı insanlar evlilikten beklentileri salt cinsellik ve güzellik/yakışıklılık odaklı olabilir. Bu tür bir beklentiyle karşılaşılan eş adayına evet denilerek evlilik gerçekleştirilir. Kişinin aklı, duyguları, değerleri evlilik için uygun mu? Cinsellik adına aradığımı bulabilecek miyim? Görsellik, zenginlik gibi gelip geçici olabilir mi? Bu sorulara olumlu cevap bulmak mümkün müdür?
Evlilik için belirlediğimiz kriterlerin sonrasında kendimize soracağımız soruların cevaplarını iyi düşünüp, iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu kriterler bize evlilik hayatında mutluluğu yakalamamızı veya eşimizle hep bir çatışma hali yaşamamıza sebebiyet verir.
Peki o zaman iyi bir eş adayı için olması gereken kriterlerimiz ne olmalı sorusuna, bir sonraki yazımızda cevap arayacağız.
Aile Danışmanı Özcan Dalgıç