Çocuklarımızla kuracağımız sağlıklı iletişim, birçok problemin önüne geçecektir. Çocuk doğduktan sonra kurulan iletişim güvenli bağlanmayı gerçekleştirecektir. Annenin çocuğun bakımını yapması, onunla oynaması, tensel temasın sağlanması çocuğun anne ile iletişimini sağlayacaktır. Erken çocukluk döneminden başlayarak, anne-babanın çocuk yetiştirme modeline göre çocukla kurduğu iletişimler, çocuğun geleceğini etkileyecektir. Bu sebeple ebeveynlerin günümüzde çocuk eğitimini ve terbiyesini daha çok önemsenmesi ve konu ile alakalı doğru bilgiler edinmesi gerekiyor.
Yapılan araştırmalar çocuk eğitimi ve terbiyesinin, çocuğun anne rahmine düşmesi ile başladığını haber veriyor. Eşler bu konunun bilincinde olarak davranışlarını ona göre şekillendirmeyi ihmal etmemeliler. Yapılan araştırmalar hamilelik sürecini güzel geçiren hanımların çocuklarının ruhen ve bedenen daha sağlıklı olduğunu ortaya koymaktadır.
Hamilelik sürecinde annenin durumu ve ruh hali ne kadar önemli ise babanın ruh hali, ailesine karşı davranışları ve tutumu bir o kadar önemlidir. Bu sebeple anne adayına karşı bu dönemde beylerin daha iyimser, daha sevgili ve ilgili olmaları gerekmektedir.
Çocuğun doğumu ile beraber anne babayı bir telâşe sarar. Eğer çocuk eğitimi ve terbiyesi konusunda eşlerin daha önce herhangi bir birikimleri yoksa durum biraz kritik demektir. Bu durumda anne baba yavrularını bilinçli bir şekilde yönlendiremez ve sıkıntılarına doğru çözümü sunamayabilirler. Bu sebeple çocuk terbiyesi konusunda doğru adım atmak isteyen ebeveynlerin öncelikle bilinçlenmesi hayati önem taşımaktadır.
Eski devirlerin birinde bilge bir devlet başkanı etrafındaki adamlara “Bir servetiniz olsa neler yapardınız?” diye fikirlerini sorar. Oradakiler hanlar, hamamlar yaparım, aşevleri yaptırırım, camiler, kütüphaneler yaptırırım, şeklinde fikirler öne sürerler. Bunları dinleyen o bilge insan “Bu dediklerinizin hepsi güzel yatırımlar fakat ben olsaydım o serveti insan yetiştirmeye kullanırdım. Çünkü iyi yetişmiş insan olduktan sonra bu dediklerinizin hepsi olur. İdeal insanlar olmadan ise, bunların hiçbiri istendiği gibi olmaz.” der. İyi bir insan evladı yetiştirmenin temel yollarından bir tanesi olan iletişim dili üzerinde durmaya çalışacağız.
İletişimi kısaca, iki birim arasında birbiriyle ilişkili mesaj alışverişi olarak tanımlayabiliriz. İletişimi yüzeysel kılan ve tek taraflı bir duruma getiren bazı tavırlar vardır. Özellikle çocuk ve gençlerle iletişim kurarken bu tavırları sergilemek karşımızdakinin kendini iletişime kapamasına neden olur.
İnsanlar arası iletişim; kişilerin birbirlerine bilinçli veya bilinçsiz olarak duygu ve düşüncelerini aktardıkları bir süreçtir. Bu sürecin başarısı, bireyin yaşamındaki mutluluğun temelini oluşturur. Anne, baba ve çocuk ilişkisinde her iki tarafın da birbirlerinin duygu ve düşüncelerini paylaşarak kabul etmeleri ile birçok soruna çözüm bulunabilir. Çocuklarla etkili iletişim nasıl olmalıdır sorusunun cevabına bir sonraki dersimiz de devam edeceğiz.
Özcan DALGIÇ
Aile ve Çocuk Danışmanı Özcan Dalgıç