Rusya’nın Avrupa’ya olan doğal gaz arzını kesmeye başlamasıyla birlikte gaz tüketimlerini düşürmeyi planlayan ülkelerde kömür tüketiminin bu yıl yüzde 7 artması bekleniyor.
AB ülkeleri şimdiden kömür üretimini artırmak için çözüm arayışları içerisine girdiler. Rusya’nın Avrupa ülkelerine doğal gaz konusunda kesintiye gitmesi sonrası Almanya, Avusturya, Hollanda, Fransa ve İtalya kömür santrallerini faaliyete geçirmeye başladılar ve olası enerji krizi ihtimali Avrupa ülkelerinin bu duruma geçmesi için oluşan başlıca sebeplerden biri oldu.
Ayrıca, Avrupa ve Japonya'dan pazar kayıpları olsa da özellikle Türkiye tarafından artan alımların Rus kömür ticaretini dengelediği belirtiliyor. Türkiye ve Rusya’nın 1997 ve 1998 tarihli iki adet doğalgaz anlaşması var. 1997 tarihli anlaşma kapsamında yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz, Mavi Akım üzerinden Türkiye'ye aktarılıyor. Bu anlaşma çerçevesinde iki ülke arasında 2025 yılına kadar sürecek bir anlaşma söz konusu olduğu biliniyor. Zaten Türkiye'nin Karadeniz'deki rezervlerden çıkarılan doğal gaz hattı 2023'ün ilk yarısında kullanmaya başlanacak. Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin Türkiye'de hanelerin 30 yıllık ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar olduğu söyleniyor.
Rusya’nın en büyük dağıtım şirketi Gazprom aynı zamanda da doğal gaz çıkaran şirket unvanı taşıyor. Rusya’nın Ukrayna saldırısından sonra firma, Ruble’ye geçmeyen ülkelere gaz vermeyi kesmişti. Bu Gazprom ayrıca Almanya’nın FC Schalke 04 ve Rusya’nın en büyük kulüplerinin başında gelen FK Zenitin de sponsorudur. Rusya, 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinden sonra Avrupa ülkelerine karşı en büyük kozunu resmen oynamaya başladı. Ve açıkça Rusya Devlet Başkanı Putin tavrını net olarak koydu. Paramızı kullanmayanlara doğal gaz resti, diye hedefini açıkça belirtti. Avrupa ülkelerinin bu tavra karşı kararı ne olacak merak konusu uyandırmakta.