Hangi tuşa basacakdık?

Mustafa Dursun

Değerli okurlar, yazımı okumaya başlamadan önce ekran arkasında açık uygulamaları kapatalım. Zira bu uygulamaların hangisinin sizler için faydalı olup olmadığını ve yaşamınızın geri kalanında kullanımına devam edip etmeyeceğinizi düşündürecek bir yazı ile karşınızdayım. Yazım değişen dünya dinamiklerinin içerisinde gelecekte var olmayı hedefleyen her bir bireyin sahip olması gereken ‘’DOĞRU TEKNOLOJİ EĞİLİMİ‘’ konusunu ele almaktadır.

GÖZLEM- Bugün kullandığımız teknolojik aletlere hepimizin bakışı farklı. Kimi elindeki ile yetiniyor, kimi daha iyisini almanın peşinde, kimisi de aslında doğru olan ‘’olanı en faydalı şekilde kullanma’’ çabası içerisinde.Zaman geçirmek için kullandığımız telefon, tablet ve diğer akıllı aletlerin var olma sebebi tamamen bize hizmet etmek ve işlerimizi kolaylaştırmak için üretildi. İşlerimizi zora sokmak ya da zaman kaybettirmek için değil…

İNCELEME - Tüm dünya verilerini içeren We Are Social Ocak 2020  Türkiye raporu detayları ile açıklandı. Rapora kısaca konumuz ile bağlantılı bir şekilde değinmem gerekirse;

• Ülkemizde 77,39 milyon mobil telefon kullanıcısı var.(2018 yılına oranla 18 milyon artış var.)

• 62,7 milyon internet kullanıcısı var.(2018 yılına oranla 8 milyon artış var.)

• 54 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var. (2018 yılına oranla 10 milyon artış var.)

• Günde ortalama 7,5 saat internette vakit geçiriyoruz.

• En çok kullanılan siteler ve uygulamalar sırası ile Google, Youtube, Facebook ve İnstagram

• Ülkemizde Google’ da en çok aranan kelime ‘’Hava Durumu’’

• Youtube’de ise en çok izlenen şeyler ise ‘’şarkılar’’

SONUÇ - Amacım sizleri rakamlara boğmak değil. Ortadaki acı duruma hepinizin dikkatini çekmek. Kendimizden geçtim, Anne ve baba isek çocuğumuzu, patronsak çalışanlarımızı gözümüzün önüne getirelim. Günde 7,5 saat sosyal medyada sattığımız hangi ürünün talep grafiklerine bakıp, toplumun eğilimlerini inceliyoruz?

Neslin ne kadar kötüye gittiğini her fırsatta dile getiren anne ve babalar, “Çocuklarımız Google’ da hangi konuyu araştırıyor, en son ne aramış? Youtube da akademik katkı için hangi videoları izliyor? Hangi sanatçının hayranı? Hangi oyunu oynuyor ve bağımlısı olmuş?” BİLİYOR MUYUZ?

Etmeyin dostlar! Ülkemizin geleceği olan çocuklar, gençler, başımızın tacı çalışanlarımız ve en önemlisi BİZ ne ile uğraşıyoruz?

*Alışkanlık ya en iyi hizmetçidir ya da en kötü efendi. N. Emmons

Peki Teknolojiyi faydalı bir şekilde kullanma alışkanlıkları nelerdir?

Bu kısımda basit ve hemen aksiyon alabileceğiniz birkaç adımdan bahsedeceğim;

Google Alerts ’a mesleğimiz ve ailemiz ile ilgili faydalı bilgilere ulaşmak için uyarı kelimeleri eklemeliyiz. Girdiğiniz anahtar kelimeler ile ilgili gün içerisinde mailler alıp anında haberdar olursunuz. Mesleğimiz ile ilgili sosyal medya hesaplarını takip etmeliyiz. Uygulamamızı açınca ÇAT diye önümüze asıl gelişmemiz ve araştırmamız gereken konular gelsin.

Youtube’ da ülkemiz, ailemiz ve mesleğimiz ile ilgili kanallara abone olmalıyız, ailemizi abone etmeliyiz. Soytarıları takipten vazgeçelim vazgeçirelim artık.

Ev internetimize kısıtlayıcı uygulamalar koyarak yasaklı sitelere veya istenmeyen sitelere girilmesini engelleyebilirsiniz.(İnternet sağlayıcınız ya da basit birkaç uygulama ile yapılabilir)

Ailemizi de işin içine katacağımız WEB 2.0 uygulamaları ile oyunlar oynayalım ( MonaMath ,Kahoot , Matific, Animal 4D, changegamer vb. ) (MonaMath Konya’da bir yazılımcı tarafından yazılan Google Play ve Apple Store dan indireceğiniz bir matematik oyunu)

Çocuklarımızın tamamen ücretsiz ‘’Bilişim Teknolojileri Kurumu Akademi’’ bünyesindeki yazılım kurslarından yararlanmasını sağlayabilirsiniz. ( https://www.btkakademi.gov.tr/ )

Telefonunuza Google Arts & Culture yükleyerek sevdiklerinizle dünyadaki bir çok müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Gelişiminizi engelleyen ve zaman kaybettiren tüm oyunları silebilirsiniz,sildirebilirsiniz!

Yazımı noktalarken unutmayalım ki alışkanlıklar bırakılmazlarsa, zamanla en çok ihtiyaç duyulan şeyler olurlar.

Hepimizin ‘’Hangi tuşa basacaktık?’’ sorusunun cevabını bilmesi temennisiyle…

Sevgi, saygı ve muhabbet ile selamlar.

Mustafa DURSUN

Eğitim Yöneticisi